Business Internaţional

Problemele pietei americane a creditelor imobiliare ies la suprafata odata cu criza de la New Century

19.03.2007, 23:43 7

In timpul exploziei creditelor ipotecare din Statele Unite, multe companii de creditare au acordat imprumuturi unor persoane care nu puteau sa-si indeplineasca obligatiile financiare cu privire la returnarea creditului.
In prezent, companii precum New Century sufera consecintele acordarii creditelor neperformante, scrie CNN Money. Atunci cand o persoana care a obtinut un credit subprime (acordat clientilor care nu pot lua imprumuturi de pe piata principala datorita neindeplinirii tuturor cerintelor, avand un venit sub limita de creditare) in valoare de 126.000 de dolari (95.489 euro) acordat pentru achizitia unei locuinte in valoare de 696.000 de dolari (527.465 de dolari) nu a reusit sa achite nici macar prima rata, compania Clayton Holdings care monitorizeaza creditele a intrat in alerta.
O analiza mai atenta a evidentiat si alte probleme. Chiria platita de catre persoana care a obtinut creditul a fost de 1.000 de dolari (757 de euro), in comparatie cu suma de 4.482 de dolari (3.396 de euro) pe care o declarase, iar venitul anual declarat era de 84.000 de dolari (63.659 euro), desi lucra la o prestigioasa firma de mobila.
"Atunci cand investigam ce a dus la inregistrarea de pierderi realizam o adevarata autopsie", a declarat Keith Johnson, directorul de operatiuni al Clayton. "Efectuam investigatii direct la locul faptei", a adaugat el. Iar in ultima perioada au aparut tot mai multi oameni care nu-si pot achita creditele la timp. Caderea masiva inregistrata pe piata ipotecara americana a fost cauzata de cei care nu si-au platit imprumuturile la timp.
Anul trecut, 20% din totalul creditelor ipotecare obtinute in Statele Unite au fost de tipul subprime, conform informatiilor furnizate de catre Mortgage Bankers Association, in comparatie cu numai 2,6% in 2000. In total, piata creditelor subprime a fost de 600 de miliarde de dolari (454,7 miliarde de euro) in 2006, aproximativ 20% din cele 3.000 de miliarde de dolari (2.273 miliarde de euro) de pe piata totala a creditelor ipotecare, conform companiei de statistica Inside Mortgage Finance. In 2001, imprumuturile subprime reprezentau 5,6% din totalul creditelor ipotecare.
Pana la sfarsitul lui 2006, intarzierile in achitarea creditelor de mai mult de 60 de zile au ajuns la aproximativ 13% din totalul imprumuturilor subprime, in comparatie cu 8% cu un an in urma, conform firmei de analiza LoanPerformance.
"Cea mai dramatica parte a statisticilor este ca cei care au obtinut creditele subprime sunt inca in perioada ratelor fixe. Ce vor face atunci cand ratele vor creste?", a declarat Glenn Costello de la Fitch Ratings. Desigur, acesta este scenariul cel mai pesimist. Si nu toti analistii sunt de parere ca aceasta situatie va persista.
"Consider ca acest risc poate fi mentinut in anumite limite", a declarat Lewis Ranieri, presedintele fondului de investitii Hyperion, care a militat pentru ideea instrumentelor financiare sustinute de investitii in credite ipotecare in anii '70 atunci cand a lucrat la Salomon Brothers. "Nu cred ca va avea loc o catastrofa", a adaugat el.
Compania New Century Financial a avut la mijlocul acestei luni o serie de probleme financiare majore care i-ar putea afecta viitorul pe piata creditelor ipotecare, scrie CNN Money.
Problemele celor de la New Century, cea de-a doua mare companie de credite ipotecare subprime, ar putea chiar afecta piata imobiliara a SUA si preturile imobilelor pe masura ce piata creditelor ipotecare este in scadere. Per total, creditorii din sectorul subprime au realizat peste 600 de miliarde de dolari din credite ipotecare anul trecut, aproape 20% din totalul pietei creditelor ipotecare si aproape dublu in comparatie cu 2003.
"Toti creditorii pe care ii are New Century intrerup finantarea si nu detin suficiente fonduri pentru a-si achita datoriile, care ajung la 8,4 miliarde de dolari", au declarat oficialii companiei cu sediul in Irvine, California. Valoarea de piata a companiei a scazut la numai 178 milioane de dolari (135,1 milioane de euro).
Compania a primit din ce in ce mai multa atentie din partea bursei de pe Wall Street si a organismelor de control. Actiunile sale au fost afectate intr-o foarte mare masura de zvonul unui posibil faliment, ce a dus la scaderea cu 48% la mijlocul lunii.
New York Stock Exchange a declarat ca a stopat tranzactiile cu actiunile New Century si ar putea suspenda tranzactionarea lor, desi aceasta masura ramane inca in discutie.
Datele pe care compania le va trimite organismului de reglementare a pietei de capital din SUA (SEC) ar putea produce un adevarat cutremur in sectorul financiar. In aceste documente au fost mentionate contracte financiare cu multe dintre firmele de top de pe Wall Street, inclusiv Morgan Stanley, Citigroup, Barclays Bank, Bank of America si Credit Suisse First Boston Mortgage Capital, divizie a Credit Suisse, ca si divizia de credite ipotecare a Goldman Sachs.
In rapoartele companiei se mentioneaza ca mai multi creditori ii cereau sa rascumpere toate creditele ipotecare extraordinare. Iar acum si alti creditori ai companiei au dreptul de a face aceasta cerere. Daca toti creditorii ar cere acest lucru, obligatiile de plata ar atinge 8,4 miliarde de dolari (6,3 miliarde de euro). "Compania impreuna cu diviziile sale nu au suficiente lichiditati pentru a face fata unei rascumparari avand in vedere situatia financiara a companiei", scrie raportul.
Bose George, analist la Keefe, Bruyette & Woods, o banca de investitii concentrata asupra sectorului de servicii financiare a declarat ca vede foarte putine masuri pe care le-ar putea adopta New Century pentru a evita falimentul, doar daca gaseste un cumparator pentru activele care i-au mai ramas. Chiar si atunci nu este sigur de castigul actionarilor, avand in vedere datoriile companiei. Conform declaratiilor sale, probleme financiare vor inregistra si alte companii care ofera credite subprime.
"Nu exista niciun semn clar de ce sau cum lucrurile se vor imbunatati (pentru creditorii subprime - n.red.) in perioada urmatoare", a declarat Bose George. "Avand in vedere ca toate aceste companii sunt finantate de pe Wall Street, atentia este foarte mare. Daca creditorii simt ca pot pierde bani in acest segment, ii vor retrage. Frica in piata are propriile sale consecinte", a adaugat el.
De asemenea, exista ingrijorarea ca situatia de criza din segmentul creditelor ipotecare ar putea afecta piata imobiliara a Statelor Unite.
Grupul de interes public, Center for Responsible Lending (Centrul pentru Creditare Responsabila) a preconizat recent ca 19% din creditele ipotecare subprime din ultimii doi ani vor sfarsi prin punerea sub sechestru a imobilului din cauza neplatii creditului.
Organismele de reglementare au propus reguli mult mai stricte pentru creditori in acordarea creditelor subprime. Dar regulile mai stricte si probleme cu creditorii din sectorul imobiliar vor determina intreruperea finantarilor pentru multi care au luat credite ipotecare, dar si aparitia unor probleme pe piata imobiliara din cauza numarului mai mic de locuinte achizitionate prin intermediul creditelor subprime.
Publicatia din sectorul imobiliar din Statele Unite Inside B&C Lending a clasat New Century ca cea de-a doua mare companie de credite ipotecare subprime cu imprumuturi acordate in valoare de 51,6 miliarde de dolari (39,1 miliarde de euro) in 2006 si de 52,7 miliarde de dolari (39,l9 miliarde de euro) in 2005. Conform clasamentului, in 2006 compania detinea 8,1% din totalul creditelor subprime, fiind depasita numai de catre HSBC.
In afara de grupurile financiare care acordau credite New Century, sectorul creditelor subprime a atras numeroase firme din domeniul bancar, precum Countrywide Financial, una dintre cele mai mari companii din segmentul creditelor ipotecare, Wells Fargo si Washington Mutual.
Dar in acest segment sunt implicate si companii din afara sectorului financiar precum General Electric, a carui divizie WMC Mortgage este pe locul cinci in segmentul creditelor subprime si General Motors care detine 49% din divizia financiara GMAC, aflata pe locul 12 in acelasi segment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO