Business Internaţional

Procedura de faliment: cel mai "frumos" cadou de Craciun pentru Parmalat

23.12.2003, 00:00 57



Parmalat, cel mai mare grup de produse alimentare din Italia, poate recurge la procedeul de protectie impotriva falimentului in zilele urmatoare, cautand protectie impotriva creditorilor, dupa la sfarsitul saptamanii trecute compania a anuntat lipsa a patru miliarde de euro din conturile sale.



Producatorul prajiturilor Archway, al sosului Pomi, al sucului Santal si al iaurturilor Parmalat s-a confruntat in ultima perioada cu dificultati financiare serioase, printre care se poate numara si nerespectarea unei scadente, in urma cu doua saptamani, a unui imprumut obligatar. Compania a angajat firma de avocatura Weil, Gotshal & Manges LLP pentru a primi consultanta vizavi de o posibila procedura de faliment.



Intr-un comunicat publicat vineri de Parmalat, Bank of America a informat firma de audit Grant Thornton ca Bonlat Financing Corporation, o subsidiara a producatorului italian din industria alimentara, nu figureaza cu nici un cont in evidentele bancii. " Bank of America nu recunoaste autenticitatea documentului din data de 6 martie 2003, care atesta existenta unui depozit format din lichiditati si titluri de valoare de aproape 3,95 de miliarde de euro, deschis pe 31 decembrie 2002 in numele Bonlat", se precizeaza intr-un comunicat.



Un analist italian a apreciat ca procedura de faliment e cea mai buna cale de a asigura continuarea activitatii Parmalat. Falimentul ar periclita insa soarta celor 36.000 de angajati ai companiei, ai celor 2 miliarde de euro pe care compania trebuie sa ii ramburseze bancilor si ai celor 4 miliarde de euro sub forma de imprumut obligatar. Cea mai mare banca a Italiei, Banca Intesa, alaturi de Capitalia si UniCredito Italiano, au creditat compania cu 900 de milioane de euro si ar avea cel mai mult de pierdut odata cu declansarea procedurii de faliment. " Bancile trebuie sa stea la coada, asemeni tututor creditorilor, pentru a-si primi banii. Aceasta procedura ar putea sa dureze ani de zile," a declarat un analist italian. " Ne asteptam la ce e mai rau."



Luni, compania trebuia sa ramburseze o a doua anuitate catre un partener brazilian, dupa ce saptamana trecuta nu a respecat scadenta primei plati.



Gian Guido Oliva, purtatorul de cuvant al Parmalat, a refuzat sa comenteze.



Parmalat este una dintre cele mai cunoscute marci italiene, are aproximativ 35.000 de salariati si este prezenta in 30 de state din lume. Veniturile sale anuale depasesc 7,5 miliarde de euro.





"D" pentru incapacitate de plata



Pretul obligatiunile Parmalat au cazut vineri la 20% din valoarea nominala, de la o valoare anterioara de 50%, pe masura ce proaspatul numit presedinte si director executiv al companiei, Enrico Bondi, a solicitat desfasurarea unei intruniri de urgenta a consiliului executiv. Pe bursa din Milano actiunile grupului au pierdut 66%, ceea ce face ca declinul cumulat din ultima luna sa se ridice la 87%.



Standard & Poors a redus recent calificativul parmalat la D, cea mai proasta notare, indicand faptul ca firma nu-si poate acoperi angajamentele de plata scadente. Creditele bancare se ramburseaza, de obicei, inaintea obligatiunilor, in situatia in care firma intra in faliment. Cu toate acestea, banca de investitii americana Goldman Sachs a revizuit in sens negativ estimarile privind incasarile a trei banci italiene, printre care si Capitalia.





Gaura neagra se adanceste



Pe parcursul ultimilor doua zile, rapoartele aparute dupa izbucnirea scandalului Parmalat au indicat faptul ca gaura din finantele companiei este mult mai adanca decat se anticipase initial. Cel mai influent ziar al Italiei, Corriere della Sera, a acuzat compania ca nu a rascumparat obligatiuni in valoare de 2,9 miliarde de euro, ceea ce face ca datoria totala a grupului sa se ridice in jurul sumei de 10 miliarde de euro. Ziarul a mai mentionat ca grupul de investitii american Blackstone Capital Partners a incercat sa achizitioneze Parmalat inca de la inceputul lunii decembrie, insa a renuntat odata ce a aruncat o privire asupra conturile companiei italiene.



Publicatia britanica Financial Times a sugerat la randul ei ca gaura din finantele companiei ar putea fi mai mare decat cei patru miliarde de euro rataciti in insulele Cayman.



Procurorii italieni au deschis, la sfarsitul saptamanii trecute, o investigatie asupra Parmalat, suspectand compania ca ar fi furnizat informatii false auditorilor. Premierul italian Silvio Berlusconi a anuntat ca guvernul sau va ajuta grupul agro-alimentar. El a declarat presei ca Ministerul Economiei "analizeaza un proiect pentru a pastra partea industriala a Parmalat, care face parte din averea nationala". gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO