Business Internaţional

Producatorul de medicamente Sanofi lanseaza o oferta de 48 mld. euro pentru preluarea Aventis

27.01.2004, 00:00 20



Sanofi-Synthelabo, cel de-al doilea mare producator francez de medicamente, a lansat ieri o actiune de preluare ostila a rivalului franco-german Aventis, in incercarea de a crea cel de-al doilea mare jucator la nivel mondial, in urma gigantului american Pfizer. Tranzactia, in suma de 48,5 miliarde de euro (61 mld. $), va fi cea de-a zecea ca marime din istoria achizitiilor corporatiste.

Noul grup va avea o capitalizare de piata de 90 de miliarde de euro si va rivaliza pentru locul doi in cadrul industriei farmaceutice cu GlaxoSmithKline.



Sanofi va oferi cinci actiuni ale sale si 69 de euro pentru sase actiuni Aventis, evaluand astfel actiunile producatorului franco-german la 60,43 euro, cu 5% mai mult decat pretul de 57,55 euro de la inchiderea sedintei de vineri.



Oferta Sanofi survine la scurt timp dupa ce directorul executiv al Aventis, Igor Landau, a declarat cotidianului francez Le Monde ca posibilitate combinarii cu o alta companie nu este considerata "o prioritate". In acelasti timp, oficialii Aventis au angajat o serie de consultanti pentru a pregati o strategie defensiva in eventualitatea incercarii de preluare ostila a companiei, au declarat o serie de persoane apropiate tranzactiei.



Pe parcursul week-end-ului, Sanofi si-a asigurat sustinerea guvernului francez, iar decizia finala a fost luata in cadrul sedintei de duminica seara a consiliului executiv al Sanofi. "Nu este o oferta prea generoasa," a declarat managerul unui fond care detine actiuni ale ambilor parti. " Ar putea atrage o contraoferta din partea unor outsideri, precum Glaxo, care ar putea usor pune banii pe masa Aventis."



"Asteptam o notificare oficiala si doar atunci conducerea companiei va analiza oferta. Intre timp nu mai facem nici un comentariu," a declarat purtatorul de cuvant al Aventis, Tony Roddam.



Sinergiile asteptate in urma tranzactiei ar insuma 1,6 miliarde de euro, in timp ce costurile de restructurare s-ar ridica la 2 miliarde de euro, au declarat persoane din cadrul Sanofi. Potrivit acestora, rezultatele vor deveni vizibile chiar din acest an.



Daca tranzactia se va finaliza, Sanofi va beneficia de prezenta mult mai solida a Aventis pe piata americana. Vanzarile combinate ale celor doua companii din 2002 au fost de 24,9 miliarde euro, fiind depasite doar ce cele ale Pfizer.





Votul de incredere



Francis Mer, ministrul francez al finantelor si economiei, a declarat sambata unui post de radio ca tranzactia dintre cele doua grupuri ar fi "pozitiva". Desi a subliniat ca rolul guvernului este de a nu interveni si ca cele doua companii " ar trebui sa actioneze cum considera de cuviinta," Mer a apreciat ca economia globala are nevoie de jucatori puternici care ar trebui sa se formeze prin reunirea fortelor intre companii care impartasesc aceleasi valori.



In ciuda sustinerii guvernamentale, tranzactia este departe de a fi incheiata. Surse din cadrul Aventis au afirmat ca oferta subevalueaza actiunile companiei franceze, iar tentativa de preluare ostila va declansa un razboi care ar putea afecta ambele companii.



Intre timp, Aventis a angajat bancile americane Goldman Sachs, Morgan Stanley si Rothschild Bank pentru a-si pregati defensiva. Merrill Lynch si Lazard au fost angajate in lansarea ofensivei, afirma unele surse de pe piata.





De trei ori mai putin



Actiunile Sanofi si Aventis au fost suspendate de la tranzactionare in dimineata zilei de ieri. In ultima luna titlurile Aventis au inregistrat o crestere de 9,8%, in timp ce cele ale Sanofi au scazut cu 3,3%.



Cu vanzari de trei ori mai mici decat Aventis - 20,6 miliarde euro, Sanofi este egala acesteia cand este vorba de capitalizare bursiera(46 de miliarde de euro). In schimb, rata de profit a Sanofi, de 33%, este aproape de trei ori mai mare decat cea a rivalei sale.



Achizitia Aventis ar putea feri Sanofi de tinta unei tentative ostile de preluare, si va crea un gigant cu capital aproape integral francez. In spatele Sanofi se afla L'Oreal, cel mai mare producator mondial de cosmetice, si Total, cel de-al patrulea mare producator de petrol din lume, fiecare cu participatii de peste 20% la capitalul companiei.



Cele mai importante medicamente ale celor doi producatori sunt Lovenox si Allegra, in cazul Aventis, respectiv Plavix si Eloxatin, in cazul Sanofi.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO