Business Internaţional

Producţie industrială în creştere în toate statele din Est

Autor: Cristina Rosca

08.09.2010, 23:53 16

ProducŢia industrială din cele mai importante state din EuropaCentrală şi de Est a postat evoluţii anuale pozitive în iulie, darîn unele state s-a mai temperat comparativ cu lunaanterioară.
Avansul producţiei industriale din Cehia a încetinit la 5,3%comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, de la 9% în iunie,potrivit Biroului de Statistică de la Praga. Producţia industrialăajustată sezonier a crescut cu 10,6% an la an. Lună la lună,producţia ajustată sezonier a avansat cu doar 0,3%. Valoareacomenzilor noi a crescut cu 10,6% an la an, în timp ce comenziledin afara graniţelor ţării au fost cu 11,9% mai multe.

Nici Ungaria nu s-a lăsat mai prejos. Avansul anual al producţieiindustriale în iulie a fost de 9%, potrivit datelor preliminarefăcute publice de Biroul Central de Statistică. Ajustat sezonier şila numărul de zile lucrătoare, indicele postează un declin de 1,1%faţă de luna anterioară.
Această scădere a fost a doua, după cea de 1,3% din februarie. Înprimele şapte luni ale anului volumul producţiei a fost cu 9% maimare decât în perioada similară din 2010.
Polonia, cea mai dezvoltată economie din regiune şi singurul membrual UE care nu a căzut pradă recesiunii, a anunţat pentru luna iulieo creştere a producţiei industriale de 10,3%, comparativ cuperioada similară a anului 2009. Indicatorului a reuşit să semenţină într-un trend ascendent în ultimele trei luni, creştereadepăşind de fiecare dată 10%. În iunie, avansul a fost de14,3%.

Totuşi, cele mai recente date publicate de Biroul de Statistică nuau reuşit să atingă estimările, de 12,6%. Acest lucru s-a datoratîn principal faptului că luna a avut mai puţine zile lucrătoare, aspus Monika Kurtek, economist la BHP, bancă cu sediul înVarşovia.
România a avut la acest capitol cea mai dezamăgitoare evoluţie.Astfel, producţia industrială a scăzut în iulie faţă de iunie, atâtca serie brută, cu 2,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie denumărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,8%, dar acrescut cu până la 3,4% comparativ cu aceeaşi lună din 2009,potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO