Business Internaţional

Profit record la Manchester United

01.10.2003, 00:00 10



Manchester United, unul dintre cele mai bogate cluburi de fotbal din lume, a anuntat un record al profitului anual, realizat prin vanzarea unor jucatori de valoare, precum David Beckham si Juan Veron, precum si prin cresterea veniturilor din sponsorizari si din difuzarea meciurilor.



Profitul net al clubului a crescut cu 19%, la 29,8 milioane lire sterline (49,8 milioane dolari), in anul fiscal incheiat la 31 iulie, fata de profitul de 25 milioane lire sterline, inregistrat cu un an in urma. Veniturile din vanzarea biletelor, sponsorizari si drepturi de difuzare a meciurilor au crescut, reflectand succesul de pe teren al jucatorilor care au castigat al optulea titlu in Premier League, din ultimii 11 ani. "Rezultatele noastre reflecta succesele semnificative pe care le-a repurtat Manchester United at=t pe terenul de fotbal, c=t si in afara sa", a spus noul director executiv, David Gill.



In acest sezon din Premier League, United este pe locul al treilea, dupa sapte etape. Pentru a-si apara titlul, United si-a intarit echipa prin transferul mijlocasului brazilian Kleberson, si a atacantului portughez Christiano Ronaldo, pentru 18,2 milioane lire sterline, in luna august.



Transferul lui Beckham la Real Madrid a adus clubului englez 7,5 milioane euro in luna iunie, ca plata initiala, si alte 16,1 milioane euro la inceputul luinii septembrie. Capitanul nationalei Angliei a debutat ca trainee la Manchester si a fost transferat la Real pentru suma de 35 milioane euro.



Acordul de sponsorizare de 303 milioane lire sterline incheiat cu Nike pe 13 ani si-a adus contributia proprie la rotunjirea profiturilor clubului, intr-o perioada de declin a finantelor din fotbalul englez, context in care mare parte din cluburi inregistreaza pierderi.



Speculatiile dubleaza actiunile



Peter Kenyon, care a dublat profitul clubului in primii doi ani la Manchester, a demisionat luna aceasta pentru a se muta la Chelsea, echipa magnatului rus Roman Abramovici. Actiunile clubului aproape si-au dublat cursul bursier in ultimul an, pe fondul speculatiilor referitoare la o potentiala oferta de preluare. Valoarea de piata a clubului a ajuns la 502 milioane lire sterline, iar oficialii United au dezmintit zvonurile de preluare vehiculate in presa engleza, catalogandu-le drept "speculatie pura".



Cu c=teva saptam=ni in urma, cotidianul "The Observer" relata ca trei investitori diferiti sunt pe punctul de a face o oferta de 937 de milioane de euro pentru a cumpara clubul englez. Potrivit surselor citate, investitorii au contactat mai multi experti pentru a evalua valoarea clubului si pentru a investiga daca actionarii United ar fi tentati sa le cedeze pachetele de actiuni detinute la Manchester.



Conform The Observer, cei trei investitori actioneaza fiecare pe cont propriu. Ziarul sustine ca unul dintre ei este un oligarh rus, "cel putin la fel de bogat ca Roman Abramovici", care a cumparat in luna iunie clubul Chelsea. Al doilea ar fi un miliardar din Orientul Mijlociu, iar al treilea un european.



Sursa citata subliniaza ca investitorul european ar putea fi olandezul John de Mol, fost proprietar al mai multor societati de productie a emisiunilor televizate, care detine deja 3,4% din actiunile United.



Potrivit unui analist financiar citat de cotidian, "sase actionari controleaza 45% din club, iar conform unor informatii de la bursa, o parte dintre ei doresc sa vanda". Oamenii de afaceri irlandezi John Patrick McManus si John Magnier si-au marit recent pachetul de actiuni United la peste 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO