Business Internaţional

Profit record pentru Nestle, de 5,5 miliarde de dolari

28.02.2003, 00:00 21

Nestle, cel mai mare grup de produse alimentare de larg consum din lume, conform Financial Times, a anuntat inregistrarea unor profituri nete record pe intregul an. Astfel, castigurile grupului au crescut cu peste 13%, pana la 7,56 miliarde de franci elvetieni (5,58 miliarde de dolari).
Peter Brabeck, directorul executiv al grupului elvetian, a declarat ca rezultatele sunt foarte bune avand in vedere nesiguranta ce caracterizeaza actualul climat politic, miscarile monetare si scaderea economica.
Brabek s-a declarat increzator in capacitatea grupului de a-si imbunatati performantele in decursul anului 2003.
Nestle si companii rivale ale acesteia s-au reorganizat, concentrandu-se asupra celor mai bine vandute marci in vederea cresterii rentabilitatii. "Nestle si-a asumat riscul unor restructurari suplimentare, stabilind o baza solida pentru imbunatatirile viitoare", a declarat Rene Weber, analist in cadrul Bank Vontobel.
Vanzarile pe care grupul, ce include marcile Smarties, Nesquik si Perrier, le-a realizat in anul 2002, au atins 89,2 miliarde de franci elvetieni, in crestere cu 5% de la 84,7 miliarde de franci elvetieni. In raport cu rate constante de schimb, cresterea ar fi fost insa de 13%, reflectand aprecierea monedei elvetiene.
Nestle a inregistrat performante puternice pe unele piete emergente, vanzarile efectuate in Rusia depasind un miliard de franci elvetieni pentru prima data. Vanzarile realizate in China au atins 1,4 miliarde de franci elvetieni.
Cresterea fluxului de numerar pana la 10,25 miliarde de franci elvetieni a determinat o reducere a datoriilor nete ale grupului, care au scazut de la 19,39 miliarde de franci elvetieni la 14,96 franci elvetieni.
Dividendul final a fost majorat cu 9%, de la 6,40 pana la 7 franci elvetieni. Castigul pe actiune a reflectat cresterea profitului net, avansand cu 13,1% pana la 19,51 franci elvetieni.
Nestle a declarat ca va continua sa se concentreze pe imbunatatirea marjelor si fluxului de numerar in anul urmator.
Companiile rivale ale Nestle au inregistrat de asemenea cresteri ale rentabilitatii. Unilever, de exemplu, cea mai mare companie de produse alimentare si producator de sapun din lume, conform Bloomberg News, a economisit sume importante ca urmare a unui program de reducere a unui numar de 30.000 de locuri de munca si 1.200 de marci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO