Business Internaţional

Profitul bancii Credit Suisse, mai mic cu 60%

25.07.2008, 17:40 15

Credit Suisse Group, banca numarul doi ca marime din Elvetia, a anuntat ca profiturile sale au scazut cu 62%, mai putin decat estimasera analistii din domeniu, scrie Bloomberg.
Divizia de investitii financiare a bancii a revenit pe profit dupa ce banca a atras noi investitii de la clientii bogati, ceea ce a ajutat la depasirea estimarilor facute de analisti.
Profitul net pe al doilea trimestru a scazut pana la 1,22 miliarde de franci elvetieni (749 de milioane de euro), respectiv 1,12 franci (68 eurocenti) pe actiune fata de 3,19 miliarde de franci (1,96 miliarde de euro), respectiv 2,82 franci (1,73 euro) pe actiune anul trecut.
Valoarea actiunilor bancii a crescut cu cea mai mare rata din ultimele patru luni dupa ce profiturile au depasit de doua ori estimarile analistilor. Brady Dougan, directorul executiv al Credit Suisse, a redus valoarea imprumuturilor acordate companiilor cu un grad ridicat de indatorare (leveraged loans) si a activelor imobiliare cu 68% in ultimele noua luni pentru a limita reducerile de valoare contabila a activelor la 22 mil. franci (13,5 mil. euro). De asemenea, directorul bancii a declarat ca va continua sa administreze institutia "in acelasi mod conservator". Divizia de wealth management a bancii a obtinut un profit de 15,4 mld. franci elvetieni (9,46 mld. euro) in al doilea trimestru in timp ce rivalii lor de la UBS inca se mai lupta cu efectele crizei creditelor ipotecare.
"Brady Dougan a reusit sa limiteze deteriorarea la care era expusa banca", a declarat Guy de Blonay, care administreaza circa 41 mld. dolari (26 mld. euro) in cadrul New Star Asset Management Group. "Credit Suisse a reusit sa elimine pozitiile riscante cu o viteza mai mare decat media in acest sector de activitate", a adaugat de Blonay.
Banca elvetiana urmeaza exemplul firmelor newyorkeze Goldman Sachs, Morgan Stanley si JP Morgan Chase de a anuntat profituri pe al doilea trimestru, in timp ce gigantul american Citigroup a inregistrat o pierdere neta de 2,5 mld. dolari (1,59 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO