Business Internaţional

Profitul BNP, in crestere cu 69%

06.11.2003, 00:00 12



Banca franceza BNP Paribas a depasit estimarile, anuntand o crestere a profitului cu 69% pentru al treilea trimestru. Cresterea se datoreaza castigurilor raportate din investitii si in urma redresarii pietei de capital, informeaza CNN.



BNP, cea mai mare din Uniunea Europeana dupa valoarea de piata, a castigat 970 milioane de euro (1,1 milioane de dolari) in trimestrul al treilea. Profitul a fost mult mai mare fata de cele 573 milioane de euro, cat obtinuse anul trecut, cand tendinta negativa a pietei a fortat BNP sa faca provizioane pentru a acoperi scaderea valorii din companiile sale de investitii.



Aceasta majorare a fot prima crestere a profitului trimestrial al BNP dupa aproximativ noua ani. Analistii chestionati de Reuters se asteptau ca BNP sa castige ceva peste 760 de milioane de euro pentru perioada estimata. Profitul brut din activitatea de retail a crescut la 648 de milioane de euro fata de 636 milioane euro cu un an in urma, majorare rezultata din cresterea cererilor de credite imobiliare.



"Rezultatele sunt foarte solide pentru toate departamentele," a afirmat Se - Ting Tan, analist al J.P. Morgan din Londra. "Dupa performanta raportata de banci precum Deutsche Bank si Credit Suisse, pietele de capital par destul de solide".



Deutsche Bank din Germania si Credit Suisse din Elvetia au inregistrat profituri mai mari, dar rezultatele din tranzactionarea de obligatiuni au fost mult mai scazute, dupa ce rata dobanzilor pe termen lung a urcat in aceasta vara. Bancile americane au beneficiat si ele de profituri trimestriale in crestere, dar au avut parte de venituri mai mici din obligatiuni, a subliniat un analist de la Goldman Sachs.
florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO