Business Internaţional

Profitul Nestle s-a injumatatit

21.08.2003, 00:00 21



Profitul net raportat de grupul Nestle, in primul semestru al anului, s-a injumatatit comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 2,78 miliarde de franci elvetieni (peste doua miliarde de dolari), din cauza soliditatii francului elvetian fata de principalele monede, informeaza Reuters.



Amploarea declinului reflecta rezultatele exceptionale raportate in intervalul corespunzator din 2002, cand Nestle a reusit performante deosebite cu precadere in sectoarele periferice de activitate.



In acelasi timp, cifra de afaceri a celui mai mare producator alimentar din lume a scazut cu 6,3%, la 41,44 miliarde de franci elvetieni (29,6 miliarde de dolari). La rate constante de schimb, vanzarile au crescut cu o proportie similara.



Profitul operational a scazut de la 5,28 miliarde de dolari la 5,05 miliarde de dolari, in timp ce marja operationala a crescut cu 30 de puncte procentuale, la 12,2%.



Compania elevetiana a remarcat progrese importante pe pietele de cafea, mancare congelata si apa minerala, in timp ce diviziile de ciocolata, dulciuri si produse pentru ingrijirea animalelor au obtinut rezultate nesatisfacatoare.



Peter Brabeck, directorul executiv al grupului, a apreciat ca activitatea producatorului a fost incurajata de cresterea preturilor pe pietele din America de Sud.



El si-a exprimat speranta ca rezultatele anuale vor fi superioare celor din 2002 si a reiterat angajamentul companiei fata de imbunatatirea marjei profitului, fara a miza in mod excesiv pe vanzari.



Brabeck preconizeaza ameliorarea conditiilor de activitate din America de Nord si Asia, datorita redresarii economice si a depasirii crizei provocate de epidemia de pneumonie atipica.



In cursul sedintei de miercuri, actiunile Nestle au crescut cu 2,3%.



Portofoliul companiei elvetiene include apa minerala Perrier, cafeaua instant Nescafe, hrana pentru pisici Friskies, bomboanele Smarties si produsele Nesquik.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO