Business Internaţional

Profitul net al Pfizer a scăzut cu 19% în primul trimestru, la 1,79 miliarde dolari

Autor: Anca Dumitrescu

01.05.2012, 18:20 67

Profitul net al Pfizer, cel mai mare grup farmaceutic american, a scăzut cu 19% în primul trimestru, la 1,79 miliarde de dolari, faţă de 2,2 miliarde de dolari în urmă cu un an, transmite Reuters.

Veniturile s-au redus cu 7%, la 15,4 miliarde de dolari, din cauza impactului expirării în noiembrie anul trecut a patentului medicamentului Lipitor, destinat echilibrării colesterolului, care a afectat vânzările diviziei farmaceutice.

Pfizer a înregistrat şi costuri excepţionale de 450 milioane de dolari, legate de un acord de închidere a unui proces cu Brigham Young University, referitor la dezvoltarea analgezicului Celebrex.

Potrivit unor stiri online, vânzările medicamentului Lipitor au scăzut cu 42%, la 1,4 miliarde de dolari.

"Pfizer face faţă surprinzător de bine pierderii patentului Lipitor. Când pierzi exclusivitatea pentru cel mai bine vândut medicament din lume, iar profitul pe acţiune scade cu numai 3%, este mult mai bine decât au estimat unii analişti acum câţiva ani", a declarat Damien Conover, analist la Morningstar.

El a arătat că Pfizer compensează pierderea acestui patent prin reducerea costurilor şi lansarea unor medicamente noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO