Business Internaţional

Profitul Societe Generale s-a apreciat cu 6,3% in T4

15.02.2007, 20:25 13

Societe Generale, cea de-a treia banca din Franta ca marime, a raportat o crestere de 6,3% a profitului pentru trimestrul al patrulea (T4), in urma majorarii cererii pentru credite din partea consumatorilor de pe piata internationala si a veniturilor mai mari ale bancii de investitii, scrie Bloomberg.
Profitul a ajuns la 1,18 mld. euro (1,54 mld. dolari), sau 2,71 euro pe actiune, fata de 1,11 mld. euro, sau 2,69 euro pe actiune cat se inregistra cu un an inainte.
"Cresterea este mai mica in strainatate, din cauza costurilor mari si a provizioanelor", a afirmat Jean Sassus, analist la Raymond James din Paris.
Societe Generale a cheltuit mai mult de 2 mld. euro anul trecut pentru achizitiile pe care le-a realizat in afara Frantei, unde rate mai ridicate ale dobanzii si concurenta puternica au dus la incetinirea ratei de crestere a veniturilor in cel de-al patrulea trimestru. Extinderea in tari precum Rusia a dus la diminuarea dependentei grupului de divizia de investitii, care a adus jumatate din profit in trimestrul al patrulea.
Actiunile Societe Generale au pierdut ieri 3,9 euro, sau 2,8%, ajungand la 135,7 euro. Banca are o valoare de piata de 62,7 mld. euro, actiunile SocGen crescand cu 19% anul trecut.
Grupul a anuntat ca va plati un dividend de 5,2 euro pe actiune pentru anul trecut, in crestere cu 16% fata de 2005.
Profitul net al bancilor comerciale detinute de Societe Generale in afara Frantei s-a majorat cu 31% fata de aceeasi perioada a lui 2005, ajungand la 132 mil. euro. Profitul retelei de banci de retail din Franta a scazut cu 1,9%. Castigurile diviziei de investitii au crescut cu 17%, in timp ce profitul din afacerile de consultanta si tranzactii de actiuni aproape s-a dublat.
Banca are posibilitatea de a prelua controlul asupra Rosbank, care detine cea de-a doua retea de sucursale ca marime din Rusia, pentru 1,7 mld. dolari pana la sfarsitul lui 2008. De asemenea va deschide mai multe filiale in Romania, Egipt si Algeria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO