Business Internaţional

Profituri record la British Petroleum

30.04.2003, 00:00 22

Gigantul petrolier britanic a anuntat profituri record pentru primul trimestru al anului, de 3,73 miliarde dolari (care includ rezultatele exceptionale), in crestere cu 136% fata de aceeasi perioada a anului trecut, depasind fostul record din primul trimestru din 2001.
Rentabilitatea fata de capitalul investit a fost de 20% pe acest trimestru, fata de 10% cu un an in urma, iar dividendeul distribuit va creste cu 8,7%. Calculand in lire sterline, dividendul va scadea cu 2,6%.
Factorii cheie care au influentat rezultatele BP au fost cresterea pretului international al petrolului si cresterea marjelor de profit ale rafinariilor. Grupul britanic a vandut petrol brut cu un pret mediu de 29,82$ pe baril in primele trei luni ale anului, fata de 18,77$ pe baril, cat a obtinut in medie in primul trimestru din 2002. De asemenea, a mai crescut pretul gazelor naturale, iar productia a atins un nou record, in crestere cu 3% pana la un echivalent zilnic in petrol de 3,62 milioane barili.
Marja globala de profit obtinuta de BP la operatiunile de rafinare a petrolului a crescut la 4,52$ pe baril, fata de 1,64$ pe baril, obtinuti in primul trimestru al anului trecut.
Aceste ameliorari ale conditiilor pietei au stimulat cresterea profitului operational al diviziilor de explorare si productie din cadrul grupului cu peste 100% la 4,89 miliarde dolari. Profiturile operative din activitati de marketing si rafinare au crescut cu pana la 300%, la 854 milioane dolari.
Diviziile de gaze, energie si reciclabile si-au imbunatatit profiturile operative in ciuda pierderii Ruhrgas din portofoliul companiei britanice. In aceste divizii profiturile au crescut la 194 milioane dolari, fata de 11 milioane dolari.
Directorul executiv, Lord Browne, a spus ca activitatea economica s-a mentinut scazuta la nivel global in primul trimestru al anului, pe fndul scaderii increderii consumatorilor din Statele Unite, Europa si in unele regiuni din Asia. Browne a confirmat o valoare totala a investitiilor de capital ale grupului planificata la 14-14,5 miliarde dolari, excluzand achizitiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO