Business Internaţional

Profiturile asiguratorilor, decimate de gripa

29.03.2006, 00:00 12

Companiile de asigurari inca incearca sa treaca peste pierderile masive inregistrate anul trecut, in special in SUA, zona puternic afectata de uragane. Daca gripa aviara se va transforma intr-o epidemie umana, companiile de asigurare vor fi nevoite sa acopere pierderi de aproximativ 10 mld. euro, suma ce depaseste de trei ori estimarile de pana acum, scrie Financial Times.

Conducerea Hannover Re, al patrulea reasigurator de pe piata mondiala, a anuntat ca, dupa estimarile sale, jumatate din profiturile din reasigurarile de viata prognozate pentru anul acesta, in valoare de 125 mil. euro, vor fi reduse cu jumatate in cazul in care epidemia de gripa aviara se va extinde si la oameni.

Wolf Becke, directorul departamentului de reasigurari de viata al Hannover Re, departament care ar putea fi afectat cel mai serios de epidemie, a declarat ca "potrivit asteptarilor expertilor, la nivel mondial, epidemia se va extinde si la oameni, singura necunoscuta fiind momentul in care se va intampla acest lucru". Analistii spun ca evaluarea facuta de firma Hanover Re depaseste de trei ori cifrele prognozelor lansate pentru ca se bazeaza pe un procent tinta al ratei mortalitatii de 10%. Daca am aplica acest procent intregii piete a asigurarilor am obtine o estimare a pierderilor eventuale in valoare de 10 mld. euro, in comparatie cu cifra de 75 mld. euro, valoarea pagubelor produse de uraganele de anul trecut. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 100 de oameni au cazut victime virusului H5N1 pana in prezent, iar cercetatorii se tem ca virusul va suferi mutatii care ii vor permite sa se transmita de la om la om. Fondul Monetar International a avertizat recent ca virusul ar putea avea un impact major la nivelul economiei mondiale, in principal din cauza ca oamenii vor incerca sa se apere de contactarea virusului prin nerespectarea contractelor de munca si nu vor mai frecventa locurile publice.

Swiss Re, principalul jucator din lume de pe piata reasigurarilor, dupa ce anul trecut a achizitionat departamentul de reasigurari al General Electric, ar putea suferi cea mai mare pierdere din industrie. Swiss Re are, la nivel mondial, o cota de piata de 10-15%. Analistii de la Fox-Pitt au estimat pierderile eventuale ale Swiss Re la o suma de 300 mil euro, insa ar putea ajunge la 1 mld. euro daca cifrele avansate de Hannover Re se dovedesc corecte. Conducerea Hannover Re a declarat ca nu va plati dividende pentru anul trecut din cauza pierderilor de aproximativ 1 mld. euro cauzate de uraganele Katrina, Rita si Wilma. Profitul net inregistrat anul trecut a fost de 39 mil. euro fata de 280 mil. in 2004. Wilhelm Zeller, directorul executiv al Hannover Re, a declarat ca totul va reveni la normal, iar profiturile se vor ridica la 450 mil. euro odata ce primele de asigurare vor creste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO