Business Internaţional

Profiturile companiilor europene, sub zodia incertitudinii

03.11.2004, 00:00 12



Profiturile corporatiilor europene pentru anul 2005 ar putea fi mai mici decat se astepta, din cauza preturilor mari la materiile prime si petrol, precum si din cauza unui euro mai puternic in raport cu dolarul, scrie The Wall Street Journal.



"Piata nu are nici o directie, iar castigurile au perspective mai slabe pentru 2005, ceea ce reprezinta o combinatie dificila", a declarat Khuram Chaudhry, responsabil cu strategia pentru piata europeana la compania Merril Lynch. "Ar trebui sa ne aflam intr-un moment in care investitorii sa aiba o perspectiva clara despre ce va aduce anul viitor si, deocamdata, slabiciunea este cel mai puternic semnal", a adaugat Chaudhry.



Avertismentele in legatura cu scaderea profiturilor s-au inmultit in Europa. Analistii si-au redus estimarile in legatura cu cresterea medie a profiturilor pe actiune la nivel european cu 3,1 procente in ultimele sase luni. Unele piete au fost si mai puternic lovite. Piata germana este asteptata sa anunte o crestere a profitului pe actiune cu 17,6%, fata de 30,5%, cat se estimase in urma cu sase luni. Chaudhry a declarat ca mai asteapta si alte astfel de reduceri in urmatoarele 12 luni. "Ma ingrijoreaza faptul ca incetinirea cresterii profiturilor nu se regaseste inca in cifrele pentru 2005", s-a exprimat el.



Incetinirea cresterii economice ar putea sa traga in jos si profiturile pentru 2005. Desi cresterea produsului intern brut al Uniunii Europene este mai mare decat anul trecut, aceasta nu este atat de puternica cat se astepta. Economistii spun ca pentru cele 12 tari ale zonei euro, cresterea cumulata a produsului intern brut va fi de aproximativ 1,8% in 2004, iar pentru 2005 se estimeaza o crestere de 2%, sau chiar mai mica.



"Economia europeana a crescut, fara indoiala, mai repede decat anul trecut, dar nu poate fi vorba despre un boom economic", a declarat Jose Luis Alzola, economist la Citigroup in Londra. Alzola estimeaza o crestere a PIB-ului zonei euro de doar 1,75% in 2005.



Mark Denham, manager de fonduri europene la compania Morley Fund Management, si-a redus portofoliile de actiuni detinute la companiile industriale. El a declarat ca principalul motiv pentru aceasta decizie este cresterea pretului la materii prime si petrol, care umfla costurile de productie pentru companiile din domeniul industrial. Denham a dat drept exemplu compania suedeza Atlas Copco, care a anuntat rezultate mult peste asteptari luna trecuta, insa aceasta nu a dus la cresterea pretului actiunilor companiei. Motivul ar fi neincrederea investitorilor in capacitatea companiei de a mentine acest ritm de crestere, intr-un domeniu puternic afectat de recentelele evolutii economice.



Michael Sieghart, manager de fonduri la DWS, unitatea de investitii a Deutsche Bank, spune ca un pret al petrolului de 55 de dolari pe baril nu era in agenda nimanui. "Multi nu au calculat efectul pe care acest pret ridicat al titeiului il va avea asupra profiturilor", a declarat Sieghart.



Desi deprecierea dolarului fata de moneda europeana nu a redus inca castigurile obtinute din exporturi, unii investitori si analisti sunt ingrijorati ca, daca tendinta de mentine, ar putea aparea noi probleme. Moneda euro, care s-a mentinut in jurul valorii de 1,20 dolari in ultimele luni, a ajuns la aproape 1,28 dolari. "Un euro puternic nu este favorabil exporturilor din Europa", a declarat Sieghart. "Deocamdata situatia e echilibrata, dar daca dolarul continua sa se deprecieze fata de euro vor aparea probleme", a concluzionat el.



Ulrich Berz, economist sef la compania germana Union Investment, este mai optimist, apreciind ca doar o crestere de 20% a euro fata de dolar poate pune probleme serioase exporturilor europene. Parerile sunt impartite, ceea ce e clar este ca economia europeana traverseaza o perioada de incertitudine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO