Business Internaţional

Provocarile noii Europe, principala tema a summit-ului european de la Varsovia

30.04.2004, 00:00 28



Ingrijorarile referitoare la cresterea economica si la distributia puterii in cadrul noii Uniuni Europene largite au mai temperat spiritele in cadrul summitului desfasurat miercuri la Varsovia, la care au participat importanti lideri politici si oameni de afaceri de pe tot cuprinsul continentului, relateaza The Herald News.



Dintre delegatii prezenti la summitul organizat de Forumul Economic Mondial, cei mai optimisti s-au dovedit a fi cei din grupul statelor candidate.



"Eram outsideri, acum am intrat in UE," a declarat Dmitrij Rupel, ministrul de de externe al Sloveniei, o natiune de numai doua milioane de locuitori. "E un sentiment extraordinar."



Statele est europene vor primi vineri, la miezul noptii, statutul de membru al UE.



Aceasta atmosfera de entuziasm a fost insa umbrita de ingrijorarile unor lideri politici si economici cu privire la potentialul de crestere al regiunii, in contextul unei Europe care pare tot mai subjugata sub imperiul reglementarilor si taxelor.



"Trebuie sa fim realisti in legatura cu ceea ce se va intampla dupa momentul aderarii," spune Laurens Jan Brinkhorst. "Principala problema a Europei este lipsa sa de competitivitate...Cu totii stim acest lucru, insa nu actionam."



Lipsa de dinamism a economiilor din vest l-a determiminat pe Antony Burgmans, presedinte al grupului olandez de bunuri de consum Unilever, sa ii avertizeze pe noii veniti: "Va rog sa nu repetati greselile Europei de Vest in ceea ce priveste suprareglementarea si suprataxarea."



In cadrul reuniunii au mai fost exprimate ingrijorari cu privire la capacitatea noilor membri de a respecta normele comunitare impuse de trecerea la moneda unica, in principal cele referitoare la deficitul bugetar si stabilitatea monedelor nationale.





2004 va fi anul relansarii economiei mondiale



Economia mondiala isi va accelera, probabil, cresterea din acest an la 4,7%, rata cea mai ridicata din ultimii 16 ani si superioara celei inregistrate in anul 2000, potrivit Economist Intelligence Unit (EIU), divizie a publicatiei The Economist.



Intensificarea schimburilor comerciale internationale va fi unul dintre principalii factori ai avantului economic, conform EIU, care a majorat estimarea privind ritmul de dezvoltare a comertului la 7,9%, de la 7,5%, cat a estimat luna trecuta. In 2003, comertul a avansat cu 5,1%.



"Economia globala pare a fi pe cale sa creasca mai rapid chiar si decat a avansat in 2000, anul de varf al ultimului ciclu economic. Desi majoritatea regiunilor lumii inregistreaza o crestere mai alerta, SUA, China, India si Thailanda - intre altele - progreseaza exceptional de repede", a indicat EIU.



Rata de crestere de 4,7% prognozata pentru acest an reprezinta un salt semnificativ de la cea de 3,8% observata in 2003, dar se va reduce usor in 2005, la 4,1%.



Previziunea este usor mai optimista decat estimarea Fondului Monetar International, care se asteapta la o expansiune a economiei mondiale de 4,6% in 2004.



O regiune care va continua sa aiba performante slabe va fi zona euro, a indicat EIU, care a redus rata de crestere anticipata pentru 2004 la 1,6%, de la 1,8% in luna martie, chiar daca nivelul este mai bun decat cel de 0,4% consemnat in anul precedent.



Ca urmare a revizuirii prognozelor si pe fondul speculatiilor referitoare la cresterea dobanzilor din SUA, EIU a modificat si estimarile privind cursul dolarului. In prezent, analistii britanici se asteapta la un curs de schimb mediu de 1,27 dolari/euro in 2004, comparativ cu 1,30 dolari/euro anterior, si, respectiv, la o rata de schimb de 1,36 dolari/euro in 2005.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO