Business Internaţional

Publisherul german Axel Springer renunta la ProSiebenSat.1

12.12.2007, 17:46 13

Axel Springer, cel mai mare publisher din Europa, a renuntat la planurile de preluare a postului ProSiebenSat.1 Media, acceptand sa-si vanda participatia din cadrul companiei unui grup de fonduri de investitii, scrie Bloomberg.
In urma tranzactiei, Axel Springer, care publica cel mai bine vandut tabloid din Germania, Bild-Zeitung, va incasa 509,4 milioane de euro pentru cele 12% din actiunile ProSieben detinute.
ProSiebenSat.1 Media include posturile Sat1, N24, ProSieben si Kabel1. Fondurile de investitii Kohlberg Kravis Roberts si Permira Advisers detin deja pachetul majoritar al celui mai mare post tv din Germania, in urma achizitiei din decembrie 2006, cand au platit suma de 3,1 miliarde de euro pentru 50,5% din actiunile ProSiebenSat.1.
Firmele vor plati echivalentul a 19,40 euro pentru o actiune pentru actiunile detinute de Axel Springer.
Conform datelor emise de Axel Springer, suma este cu 6,8% mai mare decat pretul de tranzactionare pe piata a acestora.
In septembrie, grupul Springer a refuzat oferta de cumparare a pachetului detinut la ProSieben de catre americanii de la KKR si londonezii de la Permira, anuntand atunci ca are planuri de achizitionare a pachetului majoritar. Intentia grupului Axel Springer nu este prima de acest gen.
Organismele de reglementare din Germania au oprit prima tentativa de achizitie a postului de televiziune de catre grupul media in 2006, invocand legile antitrust. In urma acestor impedimente, Springer si-a extins vizibilitatea pe internet si a introdus titluri noi pe pietele din afara Germaniei.
Dupa ce in luna septembrie Axel Springer a inaintat o petitie Curtii Federale de Justitie din Karlsruhe pentru a anula decizia regulatoare, cazul a fost inaintat unei curti de reexaminare din D?sseldorf.
Grupul de publishing a anuntat saptamana aceasta ca tranzactia va trebui sa indeplineasca anumite conditii si sa fie aprobata de autoritatile de reglementare, precum si de banca de la care vor imprumuta banii pentru achizitie cumparatorii.
Valoarea actiunilor ProSiebenSat.1 a crescut saptamana aceasta pe Bursa din Frankfurt cu 5,2% dupa o scadere de 22% inregistrata in ultimele 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO