Business Internaţional

Qatarul vrea să investească în cea mai mare bancă elenă

30.06.2010, 23:04 17

Fondul de investiţii, care este de altfel şi proprietarulmagazinului Harrods din Londra, deţine 4% din titlurile Alpha Bank,un alt mare creditor elen, pe care le-a achiziţionat înainte deizbucnirea crizei datoriilor. Politica de investiţii a fondului dinQatar este de a cumpăra pachete de acţiuni de maximum 10% în cadrulinstituţiilor financiare.

NBG a dezminţit aceste zvonuri, un purtător de cuvânt alcreditorului elen spunând că la acest moment nu există niciun felde negocieri între cele două părţi şi că NBG nu caută un investitorstrategic şi nici nu se pregăteşte să-şi vândă din acţiuni,potrivit Bloomberg.

În cazul în care se va concretiza, preluarea titlurilor NBG arputea ajuta la sporirea încrederii în sistemul bancar elen, aflatsub presiuni pe fondul crizei datoriilor ce afectează Grecia.

Informaţiile privind această posibilă achiziţie au ieşit lasuprafaţă după ce prim-ministrul elen George Papandreou arecomandat săptămâna trecută creditorilor din Grecia să facăeforturi în direcţia consolidării, afirmând că sectorul bancartrebuie să "facă alegeri strategice privind restructurarea pentru arămâne în continuare competitiv", scrie Financial Times.

Grecia se străduieşte să atragă investiţii în energie, turism şisistemul bancar, în încercarea de a stimula creşterea economiei,care are de suportat o serie de reforme fiscale, pe fondulpachetului de ajutor în valoare de 110 mld. euro acordat de UniuneaEuropeană şi Fondul Monetar Internaţional.

NBG a raportat un profit net de 21 mil. euro pentru primultrimestru, comparativ cu un rezultat pozitiv de 317 mil. euro înaceeaşi perioadă a anului trecut. Băncile elene au avut deînfruntat impactul majorării fiscalităţii, dar şi al unei economiiputernic slăbite în primul trimestru, însă ar putea avea problemeşi mai mari în viitor, în ciuda unei evoluţii solide aoperaţiunilor din Europa de Sud-Est şi din Turcia.

Qatar a lansat o serie de negocieri cu guvernul de la Atena înprima parte a anului 2010, cu privire la un proiect în valoare de 2mld. euro prin care urma să construiască facilităţi de depozitarepentru gaz petrolier lichefiat (GPL), dar şi o centrală electricăîn vestul Greciei.

NBG în România

NBG este prezentă şi pe piaţa din România, deţinând pachetulmajoritar de 89,07% la Banca Românească, un jucător de talie mediepe plan local, cu cotă de piaţă de 2,6% anul trecut. Deşi NBG esteunul dintre cele mai mari grupuri financiare de pe piaţa elenă, peplan local a avut o abordare mai conservatoare şi nu s-a avântat înlupta pentru cote din anii de boom ai creditării. NBG maicontrolează, indirect, firma de asigurări Garanta, operând totodatăcompaniile NBG Leasing IFN şi Eteba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO