Business Internaţional

"Ai vrut un euro slab, ia-l!", i-au spus pietele lui Schroder

08.09.2000, 00:00 17



Reintrarea monedei unice pe o panta abrupta, dupa o perioada de relativa stabilitate, este pusa pe seama afirmatiilor cancelarului german, Gerhard Schroeder, care, cu doar cateva zile in urma, isi exprima deschis satisfactia cu privire la deprecierea monedei unice, care ii avantajeaza pe exportatori si contribuie astfel la consolidarea cresterii economice a zonei euro.

Sesizand impactul negativ al declaratiilor sale asupra pietelor, Schroeder a revenit ieri afirmand ca trendul descendent al monedei unice este "o realitate neplacuta" si ca acesta nu reflecta potentialul economic al Europei.

Mai mult, ministerul german de finante a iesit public in apararea euro, sustinand ca Germania este "profund interesata" ca euro sa fie o moneda puternica.

Analistii considera ca aceasta instabilitate a pozitiilor oficiale, care ajung sa se bata cap in cap, nu face decat sa dea impresia ca problema euro nu este tratata cu seriozitate.

Moneda unica europeana a intrat in cadere libera incepand de miercuri, cand a stabilit un nou record istoric negativ la nivelul de 0,8755 dolari/euro si 92,57 yeni/euro. De la lansarea sa, in ianuarie 1999, euro a pierdut circa un sfert din valoare in raport cu dolarul si o treime in raport cu yenul.

Analistii pietelor financiare citeaza si o serie de factori fundamentali care contribuie la deprecierea continua a monedei unice europene, de la decalajul constant dintre forta economiei Statelor Unite si cea a euroeconomiilor, la orientarea preponderenta a fluxurilor de capital catre pietele americane, care ofera avantajele avantajele "noii economii" in plina expansiune, comenteaza Reuters.

Numeroase voci sustin insa ca elementul determinant al caderii euro ar fi lipsa de credibilitate a autoritatilor monetare europene in ochii investitorilor.

In acest sens, dealerii de pe marile piete apreciaza ca improbabila adoptarea de catre Banca Centrala Europeana (BCE) a unor masuri de sustinere a euro, prin interventii directe.

Declinul euro este privit insa cu o ingrijorare surprinzator de redusa de catre fondurile europene de investitii, care au anuntat ca doresc sa-si mareasca expunerea pe pietele europene de capital.

Potrivit acestora, desi euro se depreciaza, aceasta evolutie este compensata de trendul ascendent al cresterii economice europene si al profitabilitatii companiilor, care sporesc sansele ca piederile provocate de scaderea euro sa fie echilibrate prin castigurile inregistrate de piata.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO