Business Internaţional

"Clientii" lui Spitzer nu stau bine la capitolul independenta consiilor de administratie

19.11.2004, 00:00 14



Marsh & McLennan, Aon Corporation si Willis Group Holdings, brokerii de asigurari ale caror practici corporatiste formeaza centrul investigatiei procurorului general al statului New York, Eliot Spitzer, au in consiliile lor de conducere mai multi "insideri" decat majoritatea companiilor americane, informeaza Bloomberg.



Cele mai mari sase societati de brokeraj in asigurari cotate la bursa au consilii de conducere independente in proportie de 60%, fata de 74%, procentul de independenta al companiilor luate in calcului indicelui Standard&Poor's 500, sustin Centrul de Cercetare a Responsabilitatii Investitorilor, din Washington, si Institutional Shareholder Services din Rockville, Maryland.



"Noi cautam companiii deschise in fata investitorilor, iar consiliile de conducere dominate de insideri complica problema", a declarat John Affleck, de la Stratton Management, Pennsylvania.



"Acestea sunt consilii captive", a afirmat si J. Robert Hunter, director de asigurari la Federatia Consumatorilor Americani, din Washington. "Ele tind sa fie dominate de fosti si actuali sefi din industrie", a continuat Hunter. Potrivit lui, acest fapt a dus la crerea unei culturi care incurajeaza comisioanele preferentiale pe care Spitzer le-a numit "mita".



Consiliul de conducere al Marsh a renuntat la directorul executiv Jeffrey Greenberg pe 25 octombrie, dupa ce Spitzer a refuzat sa negocieze cu el. Actiunile companiei, careia i-au fost intentate cel putin 23 de procese de catre actionari, au pierdut 40% din valoarea lor dupa lansarea actiunii procurorului new-yorkez. Si actiunile Aon au scazut cu 25%.



In consiliul de conducere al Marsh, care are in total 16 membri, sunt sapte fosti si actuali directori ai companiei. Ceea ce inseamna o conducere independenta in proportie de 56%.



"Consiliul ar trebui sa protejeze investitia facuta de actionari", a spus Cynthia Richson, de la Ohio Public Employees Retirement System. "Daca ei dorm la volan sau se implica in aranjamente care le compromit obiectivitatea, inseamna ca nu isi fac datoria".
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO