Business Internaţional

"Tunamiul" Greenspan loveste bursele mondiale

25.05.2007, 16:23 12

Greenspan, probabil singurul om care are puterea sa influenteze bursele mondiale cu afirmatiile sale, prevede o cadere a bursei din China.
Remarcile facute de Alan Greenspan, fostul presedinte al bancii centrale americane (Fed), in cadrul unei conferinte ce a avut loc la Madrid, cu privire la temerile sale legate de o viitoare "scadere dramatica a pietei chineze de actiuni" au generat un declin general al burselor din intreaga lume, conform presei internationale.
Autoritatile chineze erau deja preocupate de boom-ul inregistrat de piata locala de actiuni. Recent, guvernul chinez a emis un avertisment privitor la riscurile implicate de investitiile speculative in actiuni. De la inceputul acestui an, milioane de cetateni chinezi obisnuiti au investit in piata locala de actiuni. Greenspan a declarat ca o corectie ar afecta in primul rand avutia personala a cetatenilor chinezi.
Actiunile chineze sunt cele mai scumpe din regiune. Principalul indice al pietei aproape s-a triplat in ultimul an, inregistrand o crestere de 56% de la inceputul acestui an.
"In mod clar, cresterea nu este sustenabila. La un moment dat se va produce un declin dramatic", a declarat Greenspan, facand referire la cresterea pietei chineze de actiuni. Greenspan a aratat ca preturile activelor pe plan global ar putea scadea, dar ca totusi, economia globala ar putea fi capabila sa depaseasca o astfel de scadere daca va fi destul de flexibila sa absoarba socurile produse de acestea. Fostul presedinte al Fed a mai declarat ca importurile ieftine din China reprezinta unul din factorii ce provoaca o incetinire a cresterii economice pe plan global.
In luna februarie a acestui an, un declin al indicelui de referinta chinez a declansat un declin general al pietelor de actiuni de pe plan mondial.
Indicele compozit Shanghai a inregistrat ieri o scadere de 1,5%, pana la 4.110,612 puncte in urma comentariilor facute de Greenspan.
Pe plan european, piata actiunilor s-a aflat in scadere pentru prima data in ultimele trei zile.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 0,7%, pana la 393,70 puncte, Stoxx 50 a scazut cu 0,7%, in timp ce Euro Stoxx 50 a inregistrat o scadere de 1 procent.
Comentariile lui Greenspan ar putea pune capat cresterii Stoxx 600, indice care a atins cel mai ridicat nivel din septembrie 2000 incoace pe 23 mai pe fondul speculatiilor privitoare la preluari.
Indicii de referinta ai tuturor celor 17 piete vest-europene deschise au inregistrat scaderi. Producatorii de automobile au inregistrat cele mai dramatice scaderi din randul celor 18 industrii ce alcatuiesc indicele. Si Statele Unite s-au confruntat cu un declin al indicilor principali. Actiunile asiatice s-au aflat si ele in scadere. Si alte piete globale au fost afectate de nervozitatea privitoare la evolutia pietei chineze. Indicele de referinta al Australiei a scazut cu mai mult de 1%.
In China, nu s-a discutat foarte mult pe marginea comentariilor lui Greenspan, existand sanse reduse ca acestea sa influenteze foarte mult o piata mult mai preocupata de masurile pe care le-ar putea lua guvernul pentru a calma hiperactivitatea de pe piata.
"Nu cred ca remarcile lui Greenspan vor avea un efect foarte mare asupra pietei. Daca as spune unui investitor de rand din China ce a spus Greenspan despre evolutia pietei, el m-ar intreba cu siguranta cine e Greenspan", spune Steven Sun, strateg in cadrul HSBC. Parerile analistilor cu privire la comentariile lui Greenspan sunt impartite. Unii se tem de o prabusire a pietei, in timp ce altii considera ca remarcile fostului presedinte al Fed sunt exagerate.
"Piata chineza este un subiect despre care Greenspan nu stie foarte multe", a comentat Zhou Fengwu, analist in cadrul Orient Securities.

Cine e Greenspan
S-a nascut pe 6 martie 1926, in New York.
A absolvit Universitatea din New York, fiind licentiat in economie.
A urmat Columbia University, dorind sa-si aprofundeze studiile economice, dar renunta in cele din urma.
1948-1953 lucreaza in cadrul unui grup de cercetare, The Conference Board, ca analist economic.
1955-1987 este presedinte al Townsend-Greenspan, o firma de consultanta in economie.
Pe 2 iunie 1987, presedintele Ronald Reagan il numeste succesor al lui Paul Volcker in pozitia de presedinte al consiliului guvernator al Fed.
Pe 18 mai 2004, primeste al cincilea mandat ca presedinte al Fed.
Mandatul sau se incheie pe 31 ianuarie, 2006.
Lucreaza in prezent in pozitia de consilier privat prin intermediul companiei sale Greenspan Associates.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO