Business Internaţional

"Visul american" se transforma in cosmar cand iti pierzi casa

"Visul american" se transforma in cosmar cand iti pierzi casa

Peste doua milioane de americani risca sa-si piarda locuinta in urmatorii ani

02.11.2007, 23:41 28

Eleanor Hall - care isi creste singura cei doi copii, lucrand ca cercetator de piata - a achizitionat in urma cu cinci ani o casa veche pe care a si renovat-o. Ceea ce nu a realizat la aceea data a fost faptul ca imprumutul pe care il contractase pentru achizitionarea casei era unul cu grad ridicat de risc. Creditele riscante sunt destinate persoanelor cu venituri mici sau care au bonitate indoielnica. De obicei, acestea implica costuri mai mari pentru debitori, aceasta masura fiind menita sa acopere riscul la care se expune banca.
Acum, Eleanor a ajuns in imposibilitate de plata, pierzandu-si locuinta. "Am ajuns la capatul puterilor", spune ea, adaugand ca "nici macar nu am unde sa ma duc in alta parte".
Cazul sau nu este, insa, singular - peste doua milioane de americani riscand sa-si piarda locuinta in urmatorii ani.
Evacuarea rau-platnicilor din Cleaveland a revenit in sarcina departamentului de politie din Cuyahoga, Ohio. "Ma simt ca un dricar", spune Jeff, unul dintre veteranii departamentului politiei de proximitate, care a asistat la o crestere remarcabila a numarului evacuarilor din aria sa de activitate; aici, numarul evacuarilor a urcat, in scurt timp, de la 12 la 90 pe saptamana. El a fost nevoit sa evacueze familii, oameni in varsta, iar uneori chiar rude de-ale sale.
Rezultatul acestor actiuni este un oras decimat de permanentele reintrari in posesie, avand in vedere ca, din 2000, una din sase familii din oras s-a confruntat cu procedura de evacuare. Datorita unei cresteri a ofertei in raport cu cererea, pretul locuintelor s-a prabusit. De aceea bancile au intrat in imposibilitatea de a mai vinde casele ai caror proprietari au fost evacuati, acestea ramanand parasite si fiind luate cu asalt de bandele de cartier, ceea ce a dus la o "inflorire" a deviantei sociale.
Majoritatea celor care au ajuns in imposibilitatea de a-si returna creditele la banca traiesc la limita saraciei, ajungand in aceasta situatie din cauza facturilor din ce in ce mai mari pentru utilitati si pentru serviciile medicale, dar si a cresterii ratei somajului.
Cine este, insa, vinovat pentru aceasta criza - debitorii, brokerii sau creditorii? In mod cert, o mare parte a responsabilitatii o poarta sistemul insusi. Creditorii nu au fost obligati sa verifice amanuntit bonitatea debitorilor, ajungandu-se la asa-numitele credite-ninja - imprumuturi acordate persoanelor care nu aveau un venit sau un loc de munca stabil. "Acesta a fost Vestul Salbatic al pietei de creditare, singura diferenta fiind, insa, lipsa serifului", a declarat Jim Rokakis, ministrul de finante al regiunii Cleveland. Intrebat de legislatia menita sa sporeasca controlul autoritatilor americane asupra institutiilor financiare si care a fost supusa atentiei publice inca de acum cativa ani, Rokakis spune ca nimeni nu este dispus sa o adopte.
"A curs foarte mult sange pe strazile din Cleveland, iar nimanui nu i-a pasat. Singura data cand cineva a fost sensibilizat a fost atunci cand sangele a curs pe singura strada care conteaza in aceasta tara, pe Wall Street", spune acesta.
Creditele ipotecare riscante, contractate de cei din Statele Unite, au fost revandute ulterior investitorilor din intreaga lume. Toti cei implicati in sistem - brokerii, creditorii si fondurile de investitii - au beneficiat de pe urma traseului urmat de aceste credite. Dar, pe cat de importante au fost beneficiile, pe atat de mari au fost si riscurile la care acestia s-au expus.
"Am descoperit arma crimei, iar pe aceasta se afla amprentele tuturor", a declarat Mark Seifert, directorul ESOP, un grup local de lupta impotriva saraciei.
In momentul in care conditiile de pe piata de credite ipotecare s-au inrautatit, activele de pe piata si-au pierdut valoarea, conducand la o lipsa de lichiditate.
Rezultatul a fost o criza financiara globala, resimtita din plin de Marea Britanie, unde creditorul ipotecar Northern Rock a fost nevoit sa apeleze la un imprumut de urgenta de la Banca Angliei.
Cu toata ca piata da semne de revenire, oamenii din Cleveland si de pe intreg teritoriul Statelor Unite au fost iremediabil afectati.
"Nu cred ca o sa mai pot avea vreodata o casa a mea", spune Eleanor Hall.
Ea, la fel ca alte milioane de americani care au contractat credite ipotecare riscante, a atins visul american, acela de a fi proprietarul unei locuinte, numai ca acest vis s-a transformat intr-un cosmar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO