Business Internaţional

"Vulturii" se invart deasupra companiilor imobiliare spaniole

18.07.2008, 00:00 11

Fondurile de hedging care au achizitionat datoriile Martinsa Fadesa cu discount-uri de pana la 50% din valoarea acestora ar putea profita din plin de pe urma administrarii acestora in conditiile in care pretul de vanzare s-ar putea ridica pana la nivelul similar celui actual, scrie International Herald Tribune.
Martinsa Fadesa a anuntat la inceputul acestei saptamani declansarea procedurii de faliment, dupa ce a esuat in incercarea de a strange fonduri pentru plata datoriilor. Acesta este unul dintre cele mai semnificative colapsuri inregistrate pe piata spaniola.
Fondurilor de hedging nu prea le pasa daca o companie intra in faliment, iar asta ar putea fi o lectie dureroasa pentru actorii economici spaniori, obisnuiti cu relatiile pe termen lung cu bancile regionale, precum La Caixa.
"Astfel de situatii vor continua sa apara", spune Mark Fennessy, de la firma de avocatura Orrick din Londra. "Spania este complet nepregatita pentru ceea ce va urma. Sunt o multime de fonduri de hedging si private-equity aflate in tratative cu bancile spaniole pentru a prelua datoriile si activele detinute de catre acestea in cadrul companiilor locale aflate in dificultate", a adaugat Fennessy.
Din birourile lor aflate in zone bine cotate ale Londrei, managerii fondurilor de hedging supravegheaza companiile aflate in dificultate, in special pe acelea achizitionate prin intermediul imprumuturilor, acestea fiind si cele mai vulnerabile in fata crizei pietei de creditare.
Fondurile de hedging actioneaza de obicei prin schimbarea datoriilor achizitionate cu active, care de multe ori le garanteaza controlul asupra unor companii, sau prin vanzarea datoriilor in cazul in care preturile urca.
De obicei, acestea se numara printre investitorii extrem de rabdatori, putand astepta chiar si cateva luni inainte sa actioneze. In acest moment, spun traderii, fondurile au luat in vizor companii precum retailerul Cortefield sau producatorul de piatra naturala Levantina. Amandoua sunt afectate de evolutia slaba a economiei spaniole.
Bancile spaniole au inceput deja sa excluda bancile straine si investitorii din acordurile de restructurare a datoriilor companiilor aflate in dificultate, in incercarea de a evita influenta acestora. Companiile imobiliare, precum Detinsa si Diursa, au incheiat recent acorduri de restructurare a datoriilor, fara ca acestea sa implice participarea bancilor straine.
Cu toate acestea va fi extrem de dificil ca o asemenea situatie sa se mentina, mai ales in conditiile in care colapsul Martinsa Fadesa a crescut oportunitatile pe care investitorii financiari le au pe piata spaniola.
"Activitatea de pe piata spaniola de profil se va intensifica, in conditiile in care situatiile de acest gen implica in ecuatie mult mai multe parti", spune managerul unui fond de hedging din Londra.
Anul acesta, Martinsa Fadesa a fost nevoita sa lupte impotriva fondurilor de hedging in incercarea de a obtine un acord de creditare in valoare de 4 mld. euro, care sa-i permita refinantarea datoriilor.
Folosindu-si capacitatea de a bloca acordurile, fondurile de hedging au reusit sa impuna o perioada de rambursare a creditelor de un an, in conditiile in care unele banci spaniole sunt nevoite sa astepte pana la sapte ani pentru a-si recupera banii.
"In acest moment, structura capitalului Martinsa Fadesa este constituita dintr-o serie de jucatori mult mai activi in conditiile in care fondurile de hedging au monitorizat situatia timp de cateva luni bune", a declarat Manuel Martinez-Fidalgo, vicepresedintele bancii de investitii Houlihan Lokey.
Colapsul celei mai mari companii imobiliare spaniole ar putea reprezenta un moment decisiv pentru piata de creditare din Spania, care pana acum nu a reusit sa atraga decat foarte putine tranzactii. Si asta in conditiile in care fondurile de hedging au o multime de oportunitati.
Este de asteptat ca numarul cererilor de faliment venite din partea companiilor sa se dubleze anul acesta, acesta fiind cel mai rapid ritm de crestere inregistrat in cadrul economiilor dezvoltate, potrivit Euler Hermes, cel mai mare asigurator de credite la nivel mondial.
Guvernul spaniol a decis sa nu intervina pentru a ajuta firmele de constructii care au probleme, considerand ca sectorul privat trebuie sa isi rezolve problemele fara ajutor de la stat.
"Nu sunt de acord ca sectorul public sa rezolve problemele sectorului privat" a declarat Pedro Solbes, ministrul spaniol al economiei.
"Este dificil sa justifici (ajutorul acordat firmelor private n. red.) pentru ca ar implica folosirea taxelor platite de cetateni. Riscurile trebuie suportate de actionari", a adaugat Solbes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO