Business Internaţional

Rata dobanzii in zona euro ramane la 2%; moneda unica creste fata de dolar

07.10.2005, 19:51 22

Euro a crescut ieri la un nivel maxim al ultimei luni in raport cu dolarul, dupa ce Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a afirmat ca institutia pe care o conduce este pregatita sa mareasca rata dobanzii de referinta pentru prima data din anul 2000, informeaza Bloomberg.

Euro a luat avant si dupa ce Trichet a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca "este nevoie de multa vigilenta pentru a preveni tendintele de accelerare a inflatiei", ceea ce reprezinta prima luare de pozitie de acest gen a guvernatorului in anul in curs.

"Trichet a fost destul de alunecos in declaratii si acum piata freamata in asteptarea unei eventuale cresteri a ratei dobanzii de referinta pentru anul viitor", considera Paul Mackel, specialist pe probleme monetare in cadrul ABN AMRO din Londra.

Cu toate acestea, bancherii din zona euro s-au intalnit ieri si au stabilit mentinerea ratei dobanzii la 2%, acelasi nivel de doi ani incoace. Cel putin cinci oficiali ai BCE, printre care Axel Weber din Germania si Nicholas Garganas din Germania, au semnalat in ultimele doua saptamani ca exista motive de ingrijorare cu privire la oglindirea pretului petrolului in inflatie.

Moneda unica isi incepuse aprecierea inca de dimineata, pe fondul speculatiilor ca Gerhard Schroeder, cancelarul german, ar putea ajunge la un acord cu Angela Merkel privind formarea unei coalitii care sa guverneze cea mai mare economie europeana.

Un acord intre cei doi lideri ar putea conduce la iesirea din impas a situatiei politice din Germania, unde incertitudinea deja ameninta sa intarzie reformele pietei muncii si ale celei fiscale.

"Piata s-a mai linistit dupa ce au aparut primele semne ale intelegerii", a afirmat Daragh Maher, specialist in cadrul Calyon, divizia financiara a bancii Credit Agricole .

"Datele statistice referitoare la evolutia economiei zonei euro au fost si ele destul de incurajatoare", spune Maher.

Euro a ajuns ieri diminineata la nivelul de 1,2113 dolari la bursa din Londra, de la cotatia de 1,1974, inregistrata ieri la New York. Euro s-a apreciat pana la 137,18 yeni, fata de nivelul anterior de 136,51 unitati.

Zona euro a dat semne de revigorare pe parcursul lunii septembrie, cu sectoare precum serviciile bancare sau turismul care au cunoscut ritmuri de crestere record. Si productia industriala a crescut in cel mai rapid ritm din ultimele sapte luni.

"Exista un oarecare optimism in zona guvernata de moneda unica, mai ales pe fondul estimarilor privind productia si al asteptarilor legate de politica bancii centrale europene", spune Lee Ferridge, trader in cadrul Rabobank Groep din Londra. andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO