Business Internaţional

Razboiul medicamentelor, frontul de est

08.01.2003, 00:00 15

Va declansa preluarea companiei slovene Lek de catre Novartis AG, la un pret de 876 milioane de euro, un razboi in randul companiilor producatoare de medicamente din Europa de Est?
Acest lucru nu este foarte probabil. Pozitia producatorilor mici si mijlocii de medicamente din aceasta regiune s-ar putea consolida pe baza fondurilor private de actiuni, insa companiile mai mari, cum ar fi Richter Gedeon Vegyeszeti Gyar Rt. si cea croata Pliva, raman independente deocamdata.
Marile companii producatoare de medicamente nu vor sa cedeze in fata rivalelor lor din vest sau nu prezinta interes pentru principalele companii vest-europene cum ar fi GlaxoSmithKline Plc pentru ca acestea nu produc suficiente medicamente foarte necesare.
"Este tentant sa consideri ca Novartis va da nastere unei tendinte, dar nu cred ca lucrurile se pot privi din aceasta perspectiva," a declarat Frances Cloud, analist al sectorului de medicamente din cadrul Nomura, ce a analizat evolutia principalelor companii de medicamente din aceasta regiune timp de peste 10 ani.
"Novartis si-a dorit compania Lek din motive specifice," a adaugat aceasta.
Principalul produs al Lek este o versiune generica a antibioticului Augmentin produs de GlaxoSmithKline. Acest medicament va spori capacitatea companiei Novartis de a concura cu GlaxoSmithKline pe pietele vestice. Tranzactia a fost incheiata luna trecuta.
Chiar daca Pliva si compania ungara Egis Gyogyszergyar Rt dezvolta in prezent medicamente interesante autorizate si isi extind retelele de distributie pentru generice, acestea nu vor fi de acord cu o preluare de genul Novartis-Lek, chiar daca ar fi dispuse sa vanda.
Richter, cea mai mare companie de medicamente din regiune din punct de vedere al productiei si volumului de medicamente, ar fi tentanta pentru orice companie vestica importanta, insa managementul companiei doreste sa ramana independent cu orice pret. In plus, guvernul ungar doreste sa se foloseasca de prezenta companiei pentru a imbunatati imaginea bursei din Budapesta in randul investitorilor institutionali globali.
Exista insa un numar de companii mai mici care vor trebui sa fuzioneze pentru a continua sa fie competitive. Firmele private de actiuni, care au facut deja pariuri pe unele companii de medicamente din Europa de Est, sunt inca in capul randului.
Multe din tarile din aceasta regiune fiind pe punctul de a adera la UE, marile firme private incep sa-si consolideze prezenta in regiune, in special in sectorul medicamentelor. Companiile mici si mijlocii din acest sector sunt caracterizate de costuri reduse de productie si piete interne ce se dezvolta rapid.
In special, Warburg Pincus LLC este asteptata sa finalizeze preluarea companiei slovace Slovakofarma AS. Daca acest lucru se va intampla, tranzactia va reprezenta una dintre cele mai importante achizitii efectuate de o importanta companie privata in Europa de est in ultimul an.
Pentru investitorii de pe pietele de actiuni, companiile de medicamente din aceasta regiune par sub-evaluate in comparatie cu rivalele lor din Europa vestica si ar putea oferi o crestere, daca nu spectaculoasa, cel putin stabila.
Richter si Pliva in special sunt ieftine si ar putea genera profituri bune daca vor continua sa se extinda in fost Uniune Sovietica, UE si Statele Unite, a declarat Martin Hrdina, manager de fonduri in cadrul Erste Bank Sparkassen din Viena.
Richter este considerata drept o achizitie necesara pentru investitorii care doresc sa-si consolideze pozitia in sectorul medicamentelor. Prin marimea sa si capacitatea de exporta catre vest si est, este una dintre principalele beneficiare ale economiilor in formare din Europa Centrala si de Est.
Pliva a inregistrat o rata foarte mare de crestere a vanzarilor in ultimii ani si ar putea fi obtinuta foarte usor de catre producatorii de generice din Europa vestica in urmatorii ani, a declarat Cloud.
Se asteapta ca Pliva sa continue sa se dezvolte pe noi piete, inregistrand din ce in ce mai multe medicamente. Veniturile sale ar putea creste cu peste 10% pe an in urmatorii trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO