Business Internaţional

„Războiul monetar“ nu reprezintă o ameninţare pentru Europa de Est deşi afectează în special ţările emergente

„Războiul monetar“ nu reprezintă o ameninţare pentru Europa de Est deşi afectează în special ţările emergente

Autor: Catalina Apostoiu

17.10.2010, 23:53 17

Creşterea graduală a principalelor monede din Europa Centrală şide Est în raport cu dolarul şi euro limitează datoria publică aPoloniei raportată la producţia anuală, înlesneşte rambursareacreditelor în valută din Ungaria şi reduce inflaţia în Cehia şi înîntreaga regiune, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Strategii cred că aprecierea monedelor ajută mai degrabă decâtsă afecteze economiile din regiune, sugerând că Europa Centrală şide Est nu se va alătura "războiului monetar" în care multe ţăriîncearcă să stăvilească aprecierea monedelor locale pentru a păstraavantajul competitiv al exporturilor.

Cehii se bucură de aprecierea coroanei

Doi oficiali ai băncii centrale din Cehia, ale cărei exporturireprezintă 80% din Produsul Intern Brut, au declarat că nuconsideră aprecierea din acest an cu 7,5% a coroanei, cea maiperformantă monedă din regiune, drept o problemă.

"Nu este atât de puternică încât să afecteze politica monetarăşi exportatorii în acest moment", a declarat Kamil Janacek, membrual boardului băncii centrale cehe.

Acesta a adăugat că firmele din Cehia pot face faţă uneiaprecieri anuale de aproximativ 4% în raport cu euro în fiecare an,opinie împărtăşită şi de guvernatorul băncii centrale MiroslavSinger, care a declarat de asemenea că moneda cehă revine pe caleade apreciere nominală pe termen lung.

"Comerţul extern nu semnalează pe moment că rata de schimb ar finesustenabilă." Redresarea economică puternică înregistrată deGermania, o piaţă de export de top pentru Europa de Est, contribuiela limitarea impactului negativ al aprecierii monetare.

Politicile ţărilor dezvoltate dăunează

Strategii din Asia şi America Latină se confruntă cu un val delichiditate alimentat de politicile monetare ultrarelaxate dineconomii dezvoltate importante cum ar fi Statele Unite şi Japonia.În Europa centrală, fluxurile au fost mai puţin violente în acestan, pentru că regiunea este mai direct expusă faţă de crizeledatoriilor din zona euro, ritmul de creştere economică a fost mailent, iar guvernele nu au adus încă sub control deficitelebugetare.

În ultimele luni, un val de investiţii de portofoliu a începutsă invadeze regiunea, în special Polonia, a cărei economie este deaşteptat să ocupe unele dintre primele locuri din UE din punctul devedere al creşterii în acest an.

Însă Elzbieta Chojna-Duch, membru al conducerii băncii centrale,a declarat că aprecierea zlotului, de 4,8% din 1 iulie, ar puteatempera creşterea inflaţiei, ceea ce, conform unui sondaj alReuters în rândul analiştilor, ar putea determina o creştere aratelor dobânzii până la sfârşitul anului.

Rezistenţa zlotului sugerează de asemenea că există perspectivefoarte îndepărtate legate de o depreciere semnificativă care arputea împinge în sus raportul datorie guvernamentală/PIB.

Bogdan Klimaszewski, director adjunct al departamentului datoriidin cadrul ministerului finanţelor, a anticipat că zlotul se vaaprecia în continuare treptat, opinie susţinută şi de analiştiiintervievaţi de Reuters.

Ajutor nesperat pentru unguri

Ungaria beneficiază de asemenea de pe urma întăririi monedeilocale.

În condiţiile în care jumătate din datoriile gospodăriilor suntexprimate în franci elveţieni, debitorii ungari au avut foarte multde suferit în acest an, când forintul s-a prăbuşit până la un minimistoric în raport cu moneda elveţiană. Împrumutându-se la o valoarea forintului de aproximativ 150 de unităţi în raport cu franculelveţian în urmă cu trei ani, deţinătorii de credite ipotecare s-auconfruntat cu creşteri puternice ale ratelor în momentul în careţara a fost nevoită să apeleze la ajutorul instituţiilorinternaţionale.

Forintul s-a apreciat însă cu aproximativ 5% în raport cufrancul şi moneda euro de la începutul lunii septembrie, reducândîn oarecare măsură presiunea asupra debitorilor şi băncilor.

Laszlo Wolf, CEO adjunct al celei mai mari bănci a ţării, OTP, adeclarat că creditele neperformante au atins un vârf în acestan.

"Nu ne aşteptăm la o deteriorare în continuare a situaţiei.Forintul maghiar s-a întărit în ultimele câteva săptămâni", adeclarat Wolf.

Ce au făcut monedele din Est

  • Coroana cehă s-a apreciat cu 7,5% de la începutul anului, ceeace o face cea mai performantă monedă din regiune.
  • Zlotul polonez s-a apreciat cu 4,8% de la 1 iulie şi ar puteatempera inflaţia.
  • Forintul s-a apreciat cu aproximativ 5% în raport cu francul şimoneda euro de la începutul lunii septembrie.
  • Faţă de începutul anului, leul s-a depreciat cu aproape4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO