Business Internaţional

Razboiul pentru Marks & Spencer nu s-a terminat inca

13.07.2004, 00:00 14

Marks & Spencer Group Plc. planuieste reducerea costurilor si vanzarea unitatii sale de servicii financiare catre banca HSBC Holdings Plc.
De asemenea o suma de 1,3 miliarde de lire sterline este destinata investitorilor pentru a preveni preluarea urmarita de miliardarul Philip Green, relateaza Bloomberg.
Compania londoneza va mai cumpara controlul total al marcii Per Una pentru 125 de milioane de lire, si va urmari economii anuale in valoare de 320 milioane de lire. In acelasi timp va incerca revigorarea vanzarilor care au cazut cu 2,8% pe primul trimestru fiscal, a afirmat directorul executiv Stuart Rose.
Rose incearca sa atraga suportul actionarilor pentru strategia sa de a-l indeparta pe Green de Marks&Spencer, acesta din urma majorandu-si saptamana trecuta oferta de preluare la 9,1 miliarde de lire. Aceasta oferta a fost refuzata de consiliul director pentru a treia oara.
In ultimul timp M&S a incercat sa recastige increderea clientilor care s-au orientat spre concurenti precum Next Plc sau Asda de la Wal-Mart Stores Inc. Actiunile companiei, care atinsesera la sfarsitul saptamanii trecute cel mai ridicat nivel din noiembrie 2002, au scazut cu 1,1%, la 364 de pence/actiune. Aceasta valoare este inferioara celei propuse de Green, deoarece investitorii se asteapta la un insucces al ofertei miliardarului.
Green a declarat ca nu va mai ridica miza in conditiile in care nimeni nu va face o alta oferta. Acesta spera ca investitorii sa exercite presiuni asupra directorilor Marks&Spencer pentru a deschide negocierile de preluare.
Brandes, firma americana ce detine 11,7% din compania londoneza si Schroder, cu 1,2 % vor accepta propunerea lui Green numai daca va fi recomandata de consiliul director al M&S.



dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO