Business Internaţional

Reducerile de personal facute de bancile de pe Wall Street iau amploare

Reducerile de personal facute de bancile de pe Wall Street iau amploare

Click pentru imaginea intreaga

14.05.2008, 16:11 18

Criza financiara globala cere noi disponibilizari, in conditiile in care pietele de actiuni incearca sa se redreseze, firmele de servicii financiare se retrag de pe segmentele riscante, iar nivelul tranzactiilor ramane scazut.
Peste 23.000 de locuri de munca din Statele Unite avand legatura cu sectorul financiar au fost eliminate luna trecuta, conform firmei de outplacement Challenger, Gray & Christmas. Astfel, numarul total al locurilor de munca eliminate in primele patru luni ale acestui an s-a ridicat la 49.825, aproape cat in intregul an 2007, scrie cotidianul de business The Wall Street Journal.
In Statele Unite, reducerile de personal sunt concentrate in New York, unde se afla unul din cinci locuri de munca din industria serviciilor financiare. Reducerile de personal iau amploare si in Londra, Hong Kong si alte centre financiare.
Banca Lehman Brothers Holdings, cu sediul in New York, este asteptata sa anunte in curand disponibilizarea a aproximativ 5% dintre angajatii sai, sau eliminarea a aproximativ 1.425 de pozitii, pe langa o reducere de 5% anuntata anterior.
Pana la sfarsitul lunii iunie, Morgan Stanley intentioneaza sa opereze inca 1.500 de disponibilizari, in mare parte in Statele Unite, acestea urmand sa afecteze toate segmentele de business cu exceptia celui de global wealth management. Niciun broker nu-si va pierde locul de munca, insa numarul total al locurilor de munca eliminate in cadrul Morgan Stanley se va ridica la aproximativ 4.500, sau 10% din totalul fortei de munca.
Firma "evalueaza in mod constant conditiile de business pentru a se asigura ca are marimea potrivita raportat la mediul in care opereaza", a declarat un purtator de cuvant al Morgan Stanley.
Situatia a inceput sa se inrautateasca in toamna anului trecut, in contextul in care operatiunile de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) avand legatura cu investitiile in sectorul ipotecar subprime au luat amploare, iar creditorii si-au inasprit conditiile de creditare, reducand in cele din urma activitatea de fuziuni si achizitii, ceea ce facut necesara reducerea numarului de locuri de munca de pe Wall Street.
UBS a anuntat recent ca intentioneaza sa renunte la 5.500 de angajati, incluzand 2.600 de bancheri de investitii, cele mai importante reduceri urmand a fi operate in New York si Londra.
In Asia, multe banci importante au inceput sa-si reduca personalul in luna aprilie.
Angajatii care raman in urma se asteapta la prime mai mici. Intre timp, conflictele dintre firme si fostii angajati se inmultesc. Jeffrey Liddle, un avocat din New York, spune ca a initiat un proces in numele unui fost angajat Merrill Lynch care se ocupa de vanzarea de titluri bazate pe credite ipotecare. In ciuda faptului ca avusese cel mai bun an, platile primite de acesta au scazut pana la 190.000 de dolari de la 1,2 milioane. Angajatul a cerut sa fie disponibilizat pentru a primi un pachet compensatoriu. Merrill Lynch a refuzat, astfel ca acesta a demisionat si s-a angajat ca stockbroker in cadrul altei firme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO