Business Internaţional

Reglari de conturi la nivel inalt

05.08.2003, 00:00 12



Eliot Spitzer, procurorul-general de New York, a demarat o investigatie neoficiala asupra evenimentelor care au dus la demisia lui Thomas Patrick din functia de vicepresedinte executiv la puternica banca de investitii americana Merrill Lynch.



Patrick, in varsta de 60 de ani, a surprins opinia publica de pe Wall Street parasind brusc Merrill Lynch, dupa o cariera de 25 de ani in cadrul celei mai mari firme de brokeraj din Statele Unite. Stan O'Neal, presedintele si directorul executiv al bancii, a mentionat intr-un memoriu, iesirea la pensie a vicepresedintelui sau. La sfarsitul saptamanii trecute s-a descoperit ca, la initiativa consiliului de administratie al bancii, a fost demarata, anul acesta, o ancheta interna care sa investigheze daca Patrick a organizat o campanie media pentru a-l discredita pe Spitzer.





Discreditare pe fata...



Ancheta interna s-a concentrat pe verificarea zvonurilor care sustin ca fostul vicepresedinte de la Merrill ar fi incercat sa finanteze un documentar de televiziune care sa il prezinte pe procurorul de New York intr-o lumina nefavorabila. Ancheta a concluzionat ca acuzatiile de mituire a unui jurnalist erau nefondate. Tim Cobb, purtator de cuvant al Merrill Lynch, a specificat vineri ca pensionarea lui Patrick nu are nici o legatura cu ancheta.



Dupa finalizarea anchetei interne, data publicitatii vineri de ziarul Los Angeles Times , Patrick si-a pastrat pozitia, de al doilea om din banca, dar presedintele Merrill Lynch, Stan O'Neal, a preluat atributiile sale din domeniul comunicarii corporatiste, si pe cele legate de relatia cu guvernul american.



Avocati ai biroului procurorului Spitzer au purtat discutii cu reprezentantii bancii privitor la dovezile dezvaluite de aceasta ancheta. "Le-am cerut sa ne precizeze exact ce s-a intamplat si cei de la Merrill ne vor raspunde la intrebari", a spus Darren Dopp, purtator de cuvant al lui Spitzer. "Este o afacere care ne preocupa".



Merrill a platit o amenda de 200 milioane dolari in cadrul unui acord incheiat intre un grup de banci de investitii de pe Wall Street si autoritatile de reglementare in frunte cu Spitzer. Ancheta care a dus la amenzile istorice, si care a descoperit conflicte de interese intre departamentele acestor banci, a inceput la initiativa lui Spitzer. Prima banca investigata a fost Merrill, iar Thomas patrick si purtatorul sau de cuvant nu au incercat sa mascheze lipsa de respect fata de Spitzer.





... sau lupte interne?



Se crede ca presedintele Merrill a fortat demisia lui Patrick dupa ce acesta l-a promovat puternic pe Arshad Zakaria, pentru a-l inlocui pe O'Neal la carma grupului bancar, relateaza New York Post.



Presedintele Merrill Lynch pare sa dezvolte un intreg plan de restructurare a celor care detin functii importante in cadrul bancii, pentru a-si consolida propria pozitie. O'Neal pare sa scoata din acest plan pe unul dintre directorii sai de top, Arshad Zakaria, a carui potentiala avansare la functia de presedinte a declansat deja o adevarata lupta pentru putere in consiliul de administratie al bancii.



Conform unor surse apropiate bancii, citate de editia electronica a New York Post, Merrill vrea sa-si restructureze divizia de credite institutionalizate promovand doua personalitati ca posibili succesori ai lui O'Neal. Astfel, Greg Fleming, director operativ al bancii de investitii si co-presedinte al grupului, ar deveni sef al operatiunilor pietelor globale de capital si al sectorului de investitii bancare. Dow Kim, seful departamentelui de piete globale de credit, va avea responsabilitatea suplimentara a diviziei de investitii globale.



Daca se aproba acest scenariu, Fleming si Kim si-ar asuma atributii care in prezent intra in responsabilitatea lui Arshad Zakaria, si vor raporta direct lui Stan O'Neal. Acaesta manevra, in cazul in care se va materializa, ar neutraliza ambitiile lui Zakaria de a ajunge presedinte in locul lui O'Neal.



Un purtator de cuvant din partea Merrill a refuzat sa comenteze aceste afirmatii, iar directorii vizati, Zakaria, Fleming si Kim, nu au putut fi contactati pentru comentarii. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO