Business Internaţional

Relaxare fiscala la nemti de 8,9 mld. euro, aprobata de Parlament

22.12.2003, 00:00 10



Parlamentul Germaniei a aprobat legea privind reducerea impozitelor cu 15 miliarde de euro, diminuarea ajutorelor de somaj si relaxarea reglementarilor privind procedurile de concediere a angajatilor.sleadend



Camera superioara a parlamentului, dominata de Uniunea Crestin-Democrata, a respins cu o luna in urma pachetul de masuri initial al cancelarului german Gerhard Schroeder. Dupa patru saptamani de negocieri, lunea trecuta s-a ajuns la un compromis, potrivit caruia impozitele s-ar fi diminuat cu numai 6,1 miliarde de euro, fata de propunerea cancelarului german de peste 15 miliarde de euro. Vineri a urmat aprobarea unei relaxari fiscale de inca 8,9 miliarde de euro, destinata persoanelor fizice platitoare de impozit pe venit, iar unele reglementari privind piata fortei de munca au fost schimbate pentru a satisface cerintele opozitiei.



In acest fel, au luat sfarsit negocierile privind pachetul de masuri Agenda 2010, propus cu noua luni in urma de cancelarul german.



Directorii executivi ai unor companii germane prestigioase, pecum Josef Ackermann de la Deutsche Bank si Heinrich von Pierer de la Siemens, au afirmat ca sustin aceste masuri.



"Este doar un prim mic pas, insa vor urma multi altii", a declarat pentru Bloomberg News Manfred Wennwmer, directorul executiv al Continental, al patrulea producator mondial de anvelope.



Cancelarul spera ca in urma implementarii acestor masuri consumul va creste spectaculos, iar rata somajului se va diminua. Astfel, Germania va reusi sa iasa din recesiunea din ultimii 3 ani. Relansarea economica din al doilea semestru a avut la baza avansul exporturilor, in timp ce piata de retail a stagnat, in ciuda faptului ca increderea in mediul de afaceri s-a accentuat, atingand cel mai inalt nivel din ultimii 3 ani. Institutul Ifo, care calculeaza in fiecare luna indicele increderii in mediul economic, a anuntat la sarsitul saptamanii trecute ca economia germana va avansa cu 1,8% in 2004, iar diminuarea impozitelor va contribui cu 0,2% la aceasta crestere.



Rata somajului aferenta lunii octombrie, de 9,3% potrivit calculelor Uniunii Europene, este una din cele mai ridicate dintre cele 12 state care impart moneda euro, dupa Spania si Franta. Schroeder considera ca daca va fi mai dificil pentru a persoana fara un loc de munca sa se incadreze in categoria de somer, si ca daca se vor diminua ajutoarele de somaj, atunci oamenii vor deveni mai motivati sa se angajeze.



"Aceste schimbari vor contribui la restructurarea sistemului de asigurari sociale, pentru a putea face fata si altor conditii economice, inclusiv fenomenului de globalizare si imbatranirii populatiei", a declarat Schroeder in fata camerei inferioare a parlamentului.



Pachetul de masuri include supravegherea activitatii oficiilor de plasare a fortei de munca, diminuarea platilor reprezentand ajutoare sociale, diminuarea subventiilor si facilitatilor fiscale acordate celor care isi cumpara locuinte, navetistilor si agricultorilor. De asemenea, companiile cu pana la 10 angajati vor putea sa concedieze angajatii mai usor, iar somerii care nu accepta locurile de munca oferite isi vor vedea ajutorul de somaj diminuandu-se cu 30%.



Opozitia a respins planul propus initial de Schroeder temandu-se de evolutia viitoare a deficitului bugetar. Germania va depasi in 2004, pentru al treilea an consecutiv, limita de 3% din Produsul Intern Brut stabilita pentru deficit prin Pactul de Stabilitate si Dezvoltare al Uniunii Europene. Se estimeaza ca anul viitor cheltuielile bugetare vor depasi veniturile cu 3,5% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO