Business Internaţional

Relaxarea fiscala la nemti: firmele da, opozitia ba

02.07.2003, 00:00 14



Oamenii de afaceri germani au intampinat cu entuziasm masurile de relaxare fiscala propuse de cancelarul Gerhard Schroeder, care poate incuraja atat consumul, cat si investitiile firmelor. Aceasta este parerea conducerii puternicei companii aerospatiale europene European Aeronautic, Defense and Space Co (EADS). Intr-un interviu, Rainer Hertrich, vice-presedinte al EADS, a afirmat: "Acesta este drumul cel bun. Sper ca este un impuls dat investitorilor de a depasi aceasta lipsa de incredere in evolutia economiei".



Cancelarul Gerhard Schroeder a afirmat ca taxele pe care trebuie sa le suporte consumatorii si intreprinderile mici si mijlocii se vor reduce cu 18 miliarde de euro anual, incepand cu ianuarie 2004. Cea mai importanta economie a Europei a scazut cu 0,2% in primul trimestru al anului, dupa ce cu trei luni in urma stagnase.



Comerciantii, anticipand o noua scadere sau stagnare a vanzarilor pentru al zecelea an consecutiv, considera ca reducerea impozitelor ar putea reda increderea consumatorilor, dupa ce aceasta a ajuns in acest an la minimul ultimilor opt ani.



De aceasta parere este si Juergen Homeyer, purtatorul de cuvant al Metro AG, cel mai puternic retailer german, care a afirmat ca "orice relaxare fiscala privind consumatorii este binevenita. In urma acestui pas, intregul mediu economic se poate imbunatati".



"Firmele vor beneficia de o reducere semnificativa a impozitelor, ceea ce le va permite sa-ti planifice activitatea mult mai eficient", a spus Mario Ohoven, presedintele asociatiei BVMW a intreprinderilor mici si mijlocii. "Companiile trebuie acum sa faca investitii pentru a ajuta economia sa-si revina".



"Reducerea impozitarii poate duce la o crestere economica cu 0,5% mai mare", a declarat Otmar Lang, economist la Deutsche Bank. "Mai intai va reda increderea in mediul de afaceri, apoi isi vor reveni investitiile si consumul, dupa care si piata fortei de munca".



Pentru a pune in practica acest plan, Schroeder are insa nevoie de sprijinul parlamentului, dominat de opozitie. Statele si consiliile locale trebuie sa finanteze aproximativ 60% din cele 18 miliarde de euro. Guvernul nu a specificat insa cum va finanta aceasta reducere, in urma careia deficitul bugetar ameninta pentru a treia oara sa treaca peste limita de 3% din PIB impusa de catre Uniunea Europeana.



Christian Wulff, membru al opozitiei crestin-democrate, a afirmat intr-un interviu: "Nu trebuie sa fim de acord cu aceste masuri. Municipalitatile sunt falimentare, precum si state ca Berlin sau Brandenburg". Presedintele Uniunii Crestin Democrate, Angela Merkel, a spus ca partidul nu poate va fi de acord cu propunerile lui Schroeder. "In situatia de fata, noile imprumuturi nu reprezinta o solutie", a spus Merkel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO