Business Internaţional

Revoltă sângeroasă în Ucraina: Cel puţin 25 de morţi şi sute de răniţi în violenţele de la Kiev

Revoltă sângeroasă în Ucraina: Cel puţin 25 de...

Autor: Iuliana Enache

19.02.2014, 08:31 1678

Potrivit comunicatului Ministerului Sănătăţii, 241 de persoane au fost spitalizate, dintre care 79 de poliţişti şi cinci jurnalişti. Pe de altă parte, Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că nouă ofiţeri au murit în aceste violenţe, iar alţi peste 370 au primit asistenţă medicală, relatează Interfax, în pagina electronică.

"Douăzeci şi cinci de persoane au murit: opt dintre ele după ce fuseseră internate în spitale din oraş (inclusiv un jurnalist al cotidianul Vesti), patru la spitalul militar, iar 13 au fost duse direct la institutul medico-legal din Kiev", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

În total, 352 de persoane au fost rănite în aceste violenţe şi au necesitat asistenţă medicală, potrivit echipelor de paramedici şi instituţiilor medicale de la Kiev. Miercuri dimineaţa, în jurul orei 06.00, 241 de răniţi erau în continuare spitalizaţi. Printre aceştia se numără 79 de membri ai forţelor de securitate, cinci jurnalişti, trei copii şi deputatul de opoziţie Vasil Paziniak, care susţine că a fost bătut.

Marţi a fost ziua cea mai sângeroasă a revoltei ucrainene, poliţia antirevoltă folosind tunuri, grenade asurzitoare şi alte mijloace pentru a disersa protestatarii. Unii dintre manifestanţi au ripostat cu bâte de baseball sau alte mijloace.

Situaţia s-a calmat cu greu peste noapte. Fumul dens şi flăcările ce se ridicau de la pneurile incendiate continua să se vadă în jurul Pieţei Independenţei, la mică distanţă de Parlament. Explozii de mică intensitate s-au auzit toată noaptea, acestea fiind cauzate de petardele aruncate de manifestanţi şi, probabil, de grenadele asurzitoare lansate de poliţişti împotriva mulţimii.

Manifestanţii au ridicat baricade toată noaptea, formând lanţuri umane pentru transportarea cărămizilor, pietrelor şi lemnului în anticiparea unei alte ofensive a poliţiei.

Forţele de securitate ucrainene au înaintat, într-adevăr, în pofida baricadelor, după care s-au oprit, cel puţin pentru moment.

Dar incidente nu s-au petrecut numai în capitală. Poliţia a conformat că protestele s-au răspândit şi în vestul Ucrainei, unde manifestanţii au atacat poliţia şi ofiţerii guvernamentali din mai multe regiuni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO