Business Internaţional

Ringier inchide un ziar in Ungaria

02.11.2004, 00:00 18



Grupul de presa elvetian Ringier nu va mai edita, incepand vineri, 5 noiembrie, cotidianul national din Ungaria Magyar Hirlap, dupa ce discutiile cu diversi investitori potentiali au esuat, a anuntat compania intr-o conferinta de presa desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, informeaza Budapest Business Journal.



Ringier a refuzat sa mai finanteze pierderile ziarului. "Din 2001, Magyar Hirlap a generat pierderi de peste 1,5 miliarde de forinti (n.r. - aproximativ 6 milioane de euro). Tinand cont de trendurile actuale ale pietei, este foarte putin probabil ca aceste pierderi sa fie recuperate in viitorul apropiat", a declarat Bela Papp, Directorul general Ringier Kiado (Ungaria).



Conform agentiei nationale de presa maghiare MTI, pierderile cotidianului se ridica la doua miliarde de forinti (aproximativ 8 milioane de euro).



"Am discutat cu mai multi investitori, dar nu am ajuns la nici o intelegere pana acum", a adaugat Papp. Acesta nu a dorit sa spuna numele celor cu care s-a intalnit sau pretul de vanzare al publicatiei, sustinand ca informatiile sunt confidentiale. Conform surselor Budapest Business Journal, Sandor Csanyi, presedintele puternicei banci OTP, a fost unul dintre investitorii cu care s-au purtat discutii. Conform lui Papp, compania-mama elvetiana a dorit sa inchida ziarul inca din vara.



Ringier va finanta ultima saptamana de existenta a publicatiei si va edita in continuare revistele complementare ziarului, cum ar fi Magyar Hirlap Top100, lista celor mai bogati 100 de oameni din Ungaria. "Speram sa atragem un investitor in aceasta saptamana", a spus Papp, adaugand ca deja a primit cateva telefoane in acest sens.



Ringier a cumparat titlul de la grupul elvetian Marquard Media Group in decembrie 2000. De atunci editorul a incercat sa modernizeze publicatia si in acelasi timp sa reduca costurile. Conform cifrelor furnizate de companie, cotidianul a reusit sa-si imbunatateasca veniturile, dar nu destul pentru a-si acoperi cheltuielile.



Vanzarile cotidienelor nationale sunt in scadere in Ungaria inca din 1995, conform Hungarian Distribution Monitoring Association (Matesz), biroul local de audit al tirajelor. Conform Matesz, Magyar Hirlap a vandut zilnic 28.155 de exemplare in cel de-al doilea trimestru al lui 2004.



Pe langa Magyar Hirlap, activitatile Ringier in Ungaria includ si detinerea pachetului majoritar al Nepszabadsag Rt, editorul cotidianului national broadsheet cu acelasi nume.



Ringier se afla in proces cu organismul de reglementare in domeniul concurentei la Curtea de Justitie din Budapesta pentru a stabili daca editorul se afla intr-o pozitie dominanta sau nu, tinand cont de participatiunea la Nepszabadsag, publicarea tabloidului Blikk si a cotidianului sportiv Nemzeti Sport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO