Business Internaţional

Romania, posibila piata pentru uleiul de palmier malaezian

18.01.2005, 00:00 44



Malaezia cauta piete noi in Europa, pentru a exploata stocurile mari de ulei de palmier pe care le detine, informeaza Hoover's. Conform declaratiilor oficiale, Malaezia are un surplus de ulei de palmier de 1,3 milioane tone.



Printre pietele potentiale se numara Polonia, Cehia si Romania, a declarat Peter Chin Fah Kui, ministrul agriculturii din Malaezia. In prezent, cele mai mari piete pentru exportul de ulei de palmier din Malaezia sunt China, India, Pakistan si Asia de Vest.



In plus, guvernul malaezian mai are in vedere un plan de transformare a excesului de ulei de palmier in biodiesel, care sa fie folosit drept combustibil in industria interna. "Biodieselul poate fi folosit drept combustibil pentru autovehicule, in industrie si la producerea energiei electrice. Oricum, cabinetul inca nu a luat o decizie in acest sens", a declarat Chin.



Surplusul de ulei de palmier pe piata a condus la scaderea pretului acestuia de la 400 de euro pe tona, in mai 2004, la 260 de euro pe tona, in prezent. Producatorii locali de ulei de palmier se vor confrunta cu stocuri in exces si cu preturi scazute inca o luna sau doua, pana ce guvernul ajunge la un acord cu Indonezia pentru a depasi aceasta problema. Malaezia si Indonezia sunt doi dintre cei mai mari producatori de ulei de palmier din regiune.



Stocul de ulei de palmier al Malaeziei este in exces din decembrie 2004, datorita unor recolte bogate inregistrate pe plantatiile din toata tara. Productia de ulei de palmier a Malaeziei a atins 13,5 milioane de tone in 2004, ceea ce reprezinta aproape 60% din productia mondiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO