Business Internaţional

Rusia incearca sa recupereze decalajul fata de Occident

10.12.2007, 19:15 27

Boris Chertok este inginerul-sef al echipei rusesti care acum mai bine de 50 de ani in urma lansa primul satelit Sputnik pe orbita si, cu toate ca acum a imbatranit, este de parere ca programul spatial rus ar trebui dezvoltat in continuare, titreaza International Herald Tribune.
Chertok este de parere ca o data cu aparitia sistemului capitalist, introdus de Boris Eltin, primul presedinte al Rusiei dupa ce Uniunea Sovietica s-a destramat, intreaga dezvoltare stiintifica a Rusiei a incetat. "Trebuie sa recuperam 15 ani pe care i-am pierdut din cauza reformelor economice", a declarat Chertok. "Economia de piata este incapabila sa sustina un program spatial de anvergura celor din trecut", a adaugat acesta.
Dupa 15 ani, se pare ca in sfarsit cineva l-a ascutat, si nu oricine, ci Vladimir Putin, actualul presedinte al Rusiei. Putin a lansat un program prin care vrea sa transforme Rusia intr-o adevarata putere tehnologica si stiintifica, in special in domeniul programelor spatiale si in cel al tehnologiilor militare, domenii in care Uniunea Sovietica excela cu adevarat.
Programul este coordonat de catre unul din vicepremierii Rusiei, Serghei Ivanov, un fost agent al KGB. Ivanov intentioneaza sa cheltuiasca peste 60 de miliarde de dolari (40,7 mld. euro) in urmatorii zece ani, pentru a transforma Rusia intr-o putere tehnologica la nivel global.
"O sa ne indreptam atentia catre principalele tehnologii, precum energia nucleara, cea spatiala, nanotehnologia, si nu in ultimul rand tehnologia aeriana si cea navala", a declarat Ivanov.
Guvernul deja a aprobat sumele necesare dezvoltarii acestor industrii: 27,6 miliarde de dolari (27,6 mld. euro) au fost alocate dezvoltarii industriei nucleare, 10 miliarde se vor duce catre industria aeronautica, 6,07 miliarde au fost alocate dezvoltarii industriei electronice, iar aproximativ 5,30 de miliarde vor fi utilizate pentru imbunatatirea nanotehnologiei.
Ministrul economiei a declarat ca Rusia intentioneaza ca pana in 2020 sa detina aproximativ 10% din piata informatica la nivel global, aceasta fiind estimata in 2007 la aproximativ 750 de miliarde de dolari (509,4 mld. euro).
Reducerea drastica a finantarilor pentru dezvoltarea tehnologiilor incepand cu 1991, o data cu caderea Uniunii, a dus la aparitia unei discrepante uriase intre Rusia si Occident.
"Daca nu reusim sa recuperam diferenta pana in 2015, riscam sa fim dati afara de pe piata tehnologica nu numai pe plan international, dar chiar si pe plan national", a declarat Serghei Chemezov, noul director al Russian Technologies Corp.
Un alt obstacol pe care Rusia trebuie sa-l depaseasca daca doreste sa devina o putere in domeniul tehnologic este interesul extrem de scazut al tinerilor pentru dezvoltarea unei cariere in domeniul tehnic, a declarat Alexander Volkov, fost cosmonaut sovietic.
"Nu am facut nimic altceva decat ne-am ingustat la minte", a adaugat Volkov. "Inainte cand intrebai un copil ce doreste sa se faca cand va fi mare, raspundea ca vrea sa devina cercetator, geolog sau chiar cosmonaut. Acum toti vor sa devina oameni de afaceri. Acum este vorba numai despre bani", a incheiat el.
Atat pentru Putin, cat si pentru Ivanov, industria spatiala ramane o prioritate. Anatoly Perminov, directorul Agentiei Spatiale a Rusiei, a declarat agentiei ruse de presa RIA Novosti ca in 2007 acesta a cheltuit aproximativ un miliard de dolari pentru dezvoltarea statiei spatiale internationale, precum si a altor proiecte. In Statele Unite, Agentia Nationala Spatiala si de Aeronautica a cheltuit peste 16,2 miliarde de dolari.
Conform site-ului oficial al agentiei ruse, guvernul a probat deja un program prin care, pana in 2015, intentioneaza sa investeasca peste 14,2 mld. dolari (9,6 mld. euro) in dezvoltarea programelor spatiale.
De asemenea pana in 2025 intentioneaza sa trimita un om pe Luna, dupa o perioada de 56 de ani, dupa ce Statele Unite a realizat aceasta performanta, iar dupa anul 2035, rusii intentioneaza sa trimita un om pe Marte.
In 2007, Rusia a cheltuit peste 400 mil. dolari (271 mil. euro) pentru dezvoltarea sistemului Global Navigation Satellite, purtand numele de Glonass, principalul rival fiind sistemul american de localizare prin satelit, Global Positioning System sau GPS. Pana in 2010 Rusia intentioneaza sa aiba acoperire globala prin utilizarea a 24 de sateliti.
Pana in 2015, Glonass va furniza servicii in valoare de mii de miliarde de dolari companiilor de telefonie mobila si a celor de comunicatii de peste tot din lume, a declarat Iuri Urlichici, directorul Institutului pentru Cercetari Spatiale.
De asemenea guvernul are un program la fel de ambitios si pentru dezvoltarea industriei aeronautice. Pe 26 septembrie anul acesta, compania constructoare de avioane Sukhoi Aviation Holding a inaugurat primul avion cu reactie destinat transportului de pasageri, cu o capacitate curprinsa intre 75 si 95 de pasageri. Prin dezvoltarea companiei rusesti, guvernul intentioneaza sa devina cel de-al treilea producator de avioane la nivel mondial dupa compania americana Boeing si cea europeana Airbus.
In perioada comunista Rusia era lider mondial la productia de avioane de lupta, productia de avioane comerciale fiind situata pe locul al doilea, dupa cea a Statelor Unite. Cu toate ca numarul de avioane de lupta construite este tinut secret, din 1991 pana in prezent Rusia a construit doar 36 de avioane comerciale.
Sukhoi este una dintre companiile aeriene care au intrat in proprietatea statului, sub egida grupului United Aircraft.
Agentia pentru Energie Atomica din Rusia a fost infiintata in iulie anul acesta, si cuprinde toate companiile implicate in procesul de obtinere a energiei atomice, de la companiile miniere de uraniu la cele producatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO