Business Internaţional

Rusia măreşte bugetul programului spaţial, dorind să-şi recâştige prestigiul în domeniu

Rusia măreşte bugetul programului spaţial, dorind...

Autor: Radu Bostan

29.12.2012, 18:05 449

Rusia, ţara implicată în lansarea primul satelit artificial din istorie, va majora substanţial bugetul alocat cercetării spaţiului cosmic, sperând să-şi recapete gloria pierdută anul acesta în urma unei serii de lansări eşuate, scrie Thomson Reuters.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a aprobat un plan de cheltuieli de 2.100 miliarde de ruble (68 miliarde de dolari) pentru dezvoltarea industriei spaţiale ruseşti între 2013 şi 2020. "Programul acesta va permite ţării noastre să ia parte la proiecte de viitor, precum Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi studierea lunii, planetei Marte şi a celorlalte corpuri cereşti din sistemul solar", a afirmat Medvedev, potrivit agenţiei de presă RIA.

Deşi Uniunea Sovietică a deschis cursa către cosmos prin lansarea satelitului Sputnik 1 în 1957, prestigiul Rusiei în domeniu a suferit anul acesta din cauza unor eşecuri umilitoare, puse de specialiştii din industrie pe seama unui deceniu de subfinanţare şi a exodului de specialişti.

În luna august, un transportor Proton a eşuat în încercarea de a pune în orbită un satelit rusesc şi unul indonezian, din cauza unei defecţiuni tehnice. O problemă similară a dus anul trecut la pierderea unui satelit de comunicaţii în valoare de 265 milioane de dolari.

Rusia a alocat câte 100 miliarde de ruble (3,3 miliarde de dolari) programului spaţial în 2010 şi în 2011, mult sub media anuală a bugetului anunţat de Medvedev. Preşedintele rus a precizat că o parte din fondurile pentru următorii opt ani vor veni din surse externe bugetului de stat.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane, agenţia spaţială americană NASA depinde exclusiv de Rusia pentru transportul astronauţilor către ISS. Preţul "biletului" este de 60 milioane de dolari pentru fiecare astronaut, iar NASA va continua să folosească serviciile Rusiei până la introducerea noii linii proprii de vehicule în 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO