Business Internaţional

Rusia: o crestere de 5,5% este un scenariu optimist

13.10.2008, 18:06 10

Cresterea economica a Rusiei ar putea incetini pana la 5,5% anul viitor, pe fondul crizei financiare globale care duce la scaderea pretului petrolului, face ca tara sa nu isi mai permita sa apeleze la imprumuturi externe si reduce exporturile rusesti spre Europa si China, scrie Bloomberg.

"Ne asteptam la un declin in ceea ce priveste ritmul de crestere economica", a declarat Alexei Kudrin, ministrul rus de finante, adaugand ca "estimarile Fondului Monetar International, care situeaza cresterea economica la 5,5% anul viitor, sunt unele optimiste, insa vom avea o imagine suficient de realista in urmatoarele doua luni".
Ministrii de finante care fac parte din Grupul celor sapte tari puternic industrializate (G7), a caror reuniune a avut loc dupa ce actiunile din intreaga lume s-au prabusit, iar perspectivele privind o posibila recesiune economica mondiala au devenit tot mai numeroase, au promis ca vor incerca sa previna falimentul bancilor importante, nereusind insa sa aduca in discutie noi masuri care ar putea sa ajute la redresarea pietei creditelor.
Kudrin s-a declarat in favoarea guvernelor care aleg sa cumpere actiuni la bancile care se confrunta cu probleme financiare.
Fluxurile de capital strain care ies din Rusia au atins valoarea de 33 de miliarde de dolari (24,2 mld. euro) in ultimele doua luni, comparativ cu nivelul de 22 de miliarde de dolari (16,17 mld. euro) inregistrat in 1998, an in care sistemul bancar al tarii s-a prabusit, iar Rusia a acumulat datorii estimate la zeci de miliarde de dolari, potrivit lui Kudrin.
Rezervele valutare ale Rusiei, impreuna cu rezervele de aur pe care le detine tara au scazut cu 40 de miliarde de dolari (29,4 miliarde de euro) in ultimele doua luni, pe fondul reducerii pretului petrolului si al iesirilor de capital strain, a mai adaugat el.
"Rusia este dependenta de pretul petrolului", a afirmat Kudrin. Criza mondiala a creditelor va afecta pietele emergente, iar cresterea economica va scadea deoarece imprumuturile straine sunt inaccesibile, a mai spus el.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO