Business Internaţional

Rusia, o posibila noua superputere in domeniul energiei

27.10.2005, 20:16 26

Legendara conducta dintre Statele Unite si orasul nordic rus Murmansk, prin intermediul careia rezerve vitale ajungeau in Uniunea Sovietica cu aproximativ 60 de ani in urma, pentru a ajuta aceasta tara sa lupte in cel de-al doilea razboi mondial, pare sa revina in atentie, arata The Moscow Times.

De data aceasta, insa, sensul traficului va fi invers, iar scopul de alta natura. Gazele naturale lichefiate (LNG) vor porni din Rusia catre America de Nord.

Se pare ca aceste planuri vor fi benefice pentru ambele parti, gazele Rusiei ajungand pe alte piete, in timp ce Statele Unite isi vor satisface nevoia de diversificare a surselor importurilor. Aceasta necesitate a devenit evidenta in urma dezastrelor provocate de uraganul Katrina, activitatile de productie si transport fiind suspendate.

Uraganul pare sa fi dat un nou impuls dialogului dintre Washington si Moscova in domeniul energiei.

"Rusia doreste sa fie noua Arabie Saudita din punct de vedere al energiei, un partener pentru tarile consumatoare", arata Chris Weafer, strateg-sef in cadrul Alfa Bank, ce a consiliat Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol.

Din anii ''80, Arabia Saudita a obtinut considerabile avantaje de ordin politic de pe urma parteneriatelor cu tarile consumatoare.

"Se pare insa ca modelul urmarit de Rusia reprezinta o versiune ce implica beneficii mai mare. Rusia nu doreste sa devina numai un furnizor global de energie, ci un furnizor de mai multe tipuri de energie", spune Weafer.

Dezvoltarea imensului camp offshore Stokman este pe departe cel mai amplu proiect din domeniul LNG din Rusia. Odata lansata productia, in 2010, cea mai mare parte a gazelor vor fi transportate in Statele Unite, ce intentioneaza sa-si sporeasca importurile de LNG pana la 180 de miliarde de metri cubi pe an pana in 2025.

Gazprom, ce se va ocupa de acest proiect de 20 de miliarde de dolari, urmeaza a face selectia finala a partenerilor straini din randul companiilor Total, Statoil si Hydro si gigantii americani ConocoPhillips si Chevron. Un partener american va fi esential pentru Gazprom daca aceasta doreste sa-si asigure accesul la piata nord-americana.

Ruta ce va fi urmata de gaz din Rusia catre Statele Unite va fi semnificativ mai scurta decat distanta pe care o parcurg transporturile din Orientul Mijlociu catre America de Nord, Rusia fiind astfel avantajata in fata exportatorilor de LNG din Golf.

Insa, mai important, gazele vor creste in importanta pentru ca rezervele globale sunt estimate a fi mult mai mari decat cele de petrol. In plus, potentialii cumparatori de LNG din Rusia nu se vor limita la cei din America de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO