Business Internaţional

Rusia, pe cale să devină o „colonie de resurse“ pentru China. Chinezii cumpără pe nimic energie şi metale de la ruşi şi se grăbesc să umple golul lăsat de firmele occidentale în Rusia

Rusia, pe cale să devină o „colonie de resurse“...

Autor: Catalina Apostoiu

21.03.2023, 22:33 7731

Relaţiile dintre China şi Rusia devin din ce în ce mai apro­piate pe măsură ce divergenţele cu Vestul se adâncesc, însă acestea sunt asimetrice, înclinând în favoarea Chinei.

Cu ocazia vizitei preşedintelui chi­nez Xi Jinping în ţara sa, preşe­dintele rus Vladimir Putin a salutat modelul economic al Chinei ca fiind „mult mai eficient“ decât cel al altor ţări, o recunoaştere a susţinerii acor­date de Beijing Moscovei de la inva­darea Ucrainei anul trecut, comerţul bilateral dintre cele două ţări atin­gând un nivel record de 190 miliarde de dolari în 2022, scrie Financial Times.

„Sancţiunile au exacerbat relaţia deja asimetrică dintre Rusia şi China“, arată Maria Shagina, de la International Institute for Strategic Studies. „E greu de ascuns faptul că Rusia este acum partenerul inferior“.

Moscova vede dependenţa eco­no­mică de China drept crucială pen­tru perspectivele sale de a câştiga răz­boiul, potrivit unei persoane apropia­te Kremlinului. În timp ce ajutorul Chinei în contracararea efectelor sanc­ţiunilor americane este de neîn­locuit, bogăţia de resurse naturale a Rusiei va asigura susţinerea continuă a Beijingului, a adăugat persoana citată.

„Logica evenimentelor dictează ca Rusia să devină pe deplin o colo­nie de resurse pentru China“, potrivit acesteia. „Vom fi marii furnizori ai Chinei pentru orice“.

Anul trecut, importurile Chinei de energie rusească, ce au repre­zentat peste 40% din veniturile bugetare ale Kremlinului, au crescut de la 52,8 miliarde, la 81,3 miliarde de dolari. Rusia a fost al doilea mare furnizor de ţiţei şi petrol al Chinei.

În ianuarie, Rusia a devansat Qatar, Turkmenistan şi Australia de­venind cel mai mare furnizor de gaze al Chinei.

Pe primele două luni ale acestui an, Rusia a devansat Arabia Saudită devenind cel mai important furnizor de petrol al Chinei, potrivit Reuters. Volumele au crescut cu 23,8% în termeni anuali.

Şi importurile medii zilnice de cărbune ale Chinei din Rusia au fost mai mari în primele două luni ale acestui an comparativ cu decembrie.

De asemenea, de la începutul războiului din Ucraina, China aproa­pe şi-a dublat importurile de aluminiu rusesc, în condiţiile în care unii cumpărători occidentali evită metalul exportat de ruşi, notează Bloomberg.

Importurile de aluminiu rafinat din Rusia au consemnat o creştere de 94% până la aproximativ 538.600 de tone în perioada martie 2022-februarie 2023.

Companiile chineze se grăbesc în acelaşi timp să profite şi de retragerea companiilor occidentale din Rusia, umplând golul lăsat de acestea.

Companii ca Geely şi Great Wall Motor au acaparat 17% din piaţa auto a Rusiei în 2022. În timp ce companii occidentale de la Apple la Sony, BP şi McDonald’s s-au retras din Rusia, multe firme chineze continuă să opereze acolo.

Producătorii chinezi de smartphone-uri au ajuns de exemplu să reprezinte 95% din piaţa rusească.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO