Business Internaţional

Rusia promite o ripostă SUA pentru publicarea "listei Magniţki"

Rusia promite o ripostă SUA pentru publicarea "listei...

Autor: Ana Borlescu

13.04.2013, 10:23 881

"Acest demers va dăuna şi mai mult relaţiilor ruso-americane care sunt deja complicate în ultimul timp", a declarat o sursă din ministerul rus al Afacerilor Externe, citată de Interfax.

"Responsabilitatea consecinţelor revine în întregime părţii americane", a subliniat.

Publicarea acestei liste "va provoca adoptarea unei măsuri similare de către partea rusă", a avertizat această sursă.

"Însă nu este alegerea noastră", a adăugat ea.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat deja vineri că acest gest al Washingtonului "va afecta relaţiile ruso-americane în mod foarte negativ".

La rândul său, liderul diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a avertizat că Rusia va riposta dacă va fi necesar publicării acestei liste care prevede mai ales interzicerea intrării în Statele Unite a unor responsabili ruşi implicaţi în încălcări ale Drepturlor Omului.

"Vom reacţiona şi partea americană ştie", a declarat Lavrov.

Statele Unite au anunţat vineri seară că au adoptat sancţiuni economice împotriva a 18 persoane născute în Rusia şi în alte trei republici ale Comunităţii statelor independente (CEI) pentru presupusa lor implicare în moartea juristului Serghei Magniţki.

Avocat devenit militant al luptei împotriva corupţiei din Rusia, Magniţki a murit într-o închisoare din Moscova în 2009 după ce a fost torturat.

Moscova va dezvălui lista sa de americani non grata în Rusia în cel mult două zile, a declarat la rândul său liderul comitetului pentru relaţii internaţionale al Dumei de stat (camera inferioară a parlamentului), Alexei Puchkov, citat de agenţia publică Ria Novosti.

"Cred că lista rusă va fi publicată în două zile. Această listă va fi probabil proporţională" celei realizate de Statele Unite, a declarat acesta.

Rusia a ripostat deja "listei Magniţki", adoptând la sfârşitul lui decembrie o lege controversată care prevede mai ales realizarea unei liste de americani şi alţi cetăţeni străini non grata în Rusia şi prin intermediul altei legi care interzice adopţia copiilor ruşi de către americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO