Business Internaţional

Rusia: Ucraina poartă întreaga responsabilitate pentru prăbuşirea avionului MH17

Rusia: Ucraina poartă întreaga responsabilitate pentru...

Autor: Luminiţa Bogdan

10.09.2014, 15:36 512

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a apreciat miercuri că Kievul poartă "întreaga responsabilitate" pentru prăbuşirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, în iulie, în estul Ucrainei, întrucât catastrofa s-a produs pe teritoriul său, relatează AFP.

"Catastrofa a avut loc în spaţiul aerian al Ucrainei, care poartă întreaga responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat", a declarat ministrul, în cursul unei întrevederi la Moscova cu omologul său malaysian, Hishammuddin Hussein.

"Dacă Ucraina şi-ar fi rezolvat problemele interne fără să recurgă la forţele armate (...), fără a utiliza artilerie grea, inclusiv rachete, fără utilizarea aviaţiei (...), sunt convins că această tragedie nu s-ar fi întâmplat", a adăugat Şoigu.

Declaraţia oficialului rus a intervenit la o zi după ce la Haga a fost publicat raportul preliminar privind cauzele prăbuşirii avionului Boeing al Malaysia Airlines la 17 iulie în estul Ucrainei, într-o zonă în care aveau loc confruntări violente între forţele ucrainene şi insurgenţii proruşi.

Prăbuşirea avionului s-a soldat cu 298 de victime, dintre care 193 de olandezi.

Potrivit raportului preliminar al anchetatorilor olandezi, prezentat marţi, avionul Boeing a fost doborât de "un mare număr de proiectile de mare viteză". Raportul nu oferă însă nicio informaţie cu privire la natura "proiectilelor" sau la provenienţa lor.

Premierul malaysian Najib Razak a apreciat însă că descrierea tehnică a evenimentelor susţine "suspiciunea puternică" privind lansarea unui tir cu rachetă, evocată deja în iulie de occidentali.

Kievul i-a acuzat pe separatişti că au lansat asupra avionului o rachetă furnizată de Rusia, care, la rândul său, a sugerat că Ucraina este responsabilă pentru catastrofa aviatică.

"Am trimis părţii ucrainene zece întrebări, al căror răspuns ar putea face lumină cu privire la circumstanţele tragediei. Din păcate, nu am primit niciun răspuns la aceste întrebări", a mai afirmat ministrul rus al Apărării.

Kievul susţine că a observat, cu câteva zile înainte de tragedie, intrarea pe teritoriul său, dinspre Rusia, a unui sistem de rachete, iar raportul publicat marţi riscă să crească presiunea occidentală asupra Moscovei, aflată sub ameninţarea impunerii de către UE a unor noi sancţiuni economice.

Un lider separatist a respins marţi orice implicare în această dramă. "Pot spune un singur lucru: nu deţinem echipamente tehnice capabile să doboare un Boeing", a declarat Aleksandr Zaharcenko, "premierul" autoproclamatei Republici Doneţk.

După vizita la Moscova, ministrul Hishammuddin Hussein se va deplasa la Amsterdam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO