Business Internaţional

Rusii amesteca stilurile arhitectonice pe malul Senei

11.08.2004, 00:00 16



Prin intermediul unei actiuni, cosiderata de unii agenti imobiliari o simpla inselatorie si de altii o miscare curajoasa, compania rusa de constructii Stroimontage va deveni de vara viitoare una din primele companii rusesti care patrunde pe piata imobiliara din Vest, in momentul in care va incepe sa lucreze la un proiect imobiliar langa Paris, relateaza Moscowtimes.



Stroimontage si-a deschis in luna aprilie o sucursala pe teritoriul francez si a achizitionat deja 1,5 hectare de teren in Massy, o suburbie a Parisului, unde isi avea birourile compania de telefonie Ericsson. In iunie, compania va incepe amenajarile unei suprafete de 30.000 mp, a declarat Emin Iskenderov, directorul general al Stroimontage, sucursala din Paris.



Iskenderov a prezentat constructiile, care vor avea peste 400 de apartamente, ca "locuinte de inalta calitate pentru clasa de mijloc". Complexul va cuprinde sase case de cate sase etaje, din care doua vor fi construite in stil italian, doua intr-un stil pe care Iskenderov l-a descris ca o "combinatie de stil frantuzesc si otoman", iar ultimele doua vor fi construite in stil "modern".



Pretul apartamentelor va fi de aproximativ 3.000 euro pe mp, un pret mediu pentru o suburbie a Parisului, conform spuselor lui Iskenderov..



BATEG, un subsidiar al gigantului francez Vinci din domeniul constructiilor, va fi antreprenorul proiectului.



Compania Stroimontage a fost fondata in 1994 in St.Petersburg, si conform predictiilor companiei, va controla pana in 2005 aproximativ 10 procente din piata constructiilor de locuinte urbane. Stroimontage a fost activa si pe piata moscovita, unde a desfasurat cateva lucrari de constructii locuinte si birouri.



Proiectul cel mai mare al companiei il reprezinta constructia Turnurilor Federatiei, care se ridica la valoarea de 500 milioane $, cu 92 si respectiv 44 de etaje, care fac parte din programul de dezvoltare a Moscovei.



Compania estimeaza ca profitul anual se va ridica la valoarea de 310 milioane $.



Intreg proiectul parizian va costa intre 70 si 75 milioane de euro si ar putea fi finantat prin imprumuturi de la bancile franceze, a declarat Iskenderov. El a mai adaugat ca Stroimontage s-a aflat "in curs de achizitionare" a unei parcele invecinate, pe care se va construi un complex de locuinte de 10.000 - 15.000 mp.



In timp ce unii agenti imobiliari au invocat "curajul" deciziei luate de compania Stroimontage de a face proiecte in Europa de Vest, altii au considerat-o ca pe o "cascadorie publicitara" menita sa creasca prestigiul companiei in tara de origine.



"Va fi interesant de vazut cum se descurca" a declarat Michael Lange, director la Jones Lang LaSalle. "Aceasta este cu siguranta o miscare cuajoasa."



Oricum, Lange a adaugat ca aceasta companie merge "impotriva curentului", intrucat veniturile ridicate ale Moscovei atrag investitori straini.



Un reprezentant al unei mari companii de constructii, care a cerut sa i se pastreze anonimatul, a caracterizat planurile companiei Stroimontage ca fiind "complet nesincere". O alta companie de constructii a declarat ca s-a gandit sa realizeze proiecte in Europa de Vest, dar a ajuns la concluzia ca n-ar fi "nici pe aproape la fel de profitabile ca cele de aici".



Konstantin Romanov, director la Knight Frank, a fost de acord cu faptul ca piata moscovita ofera, in general, venituri mari, dar a subliniat ideea ca elementele caracteristice ale unui anumit proiect si locatia sa exacta ar trebui sa fie luate in considerare la calcularea profitabilitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO