Business Internaţional

Rusii au hotarat: 7,6% din Lukoil valoreaza minim 1,9 mld. dolari

31.08.2004, 00:00 23



Oficialii rusi care se ocupa de vanzarea unei parti din actiunile gigantului petrolier Lukoil au stabilit un pret de pornire de 1,9 mld. dolari pentru 7,6% din companie, informeaza BBC News.



Lukoil pompeaza 19% din productia de petrol din Rusia si detine aceeasi pondere in rezervele Rusiei. Lukoil are 2% din productia mondiala de petrol si participa la rezervele mondiale cu 1,5%.



Pana acum s-au aratat interesate de oferta doua companii, ConocoPhillips, a treia mare companie energetica din SUA, si o firma de investitii din New York, potrivit oficialilor rusi.



Se asteapta ca licitatia sa atraga un numar mare de ofertanti, achizitia reprezentand una dintre putinele oportunitati pentru companiile petroliere puternice de a-si spori rezervele.



ConocoPhillips este vazuta ca favorita la castigarea licitatiei. Directorul general, James Mulva, a calatorit in Rusia luna trecuta pentru a purta discutii cu Putin si cu Vagit Alekperov, directorul Lukoil.



Potrivit cotidianului The Moscow Times, ConocoPhillips ar fi interesata sa cumpere pana la 25% din actiunile Lukoil. Sursa citata de cotidian, care a declinat sa isi dezvaluie identitatea, spune ca americanii de la Conoco cautau actiuni suplimentare pe piata, dupa ce guvernul rus a hotarat sa vanda doar 7,6% din actiuni in licitatia care va avea loc la 29 septembrie.



"Pentru Conoco, rezervele reprezinta prioritatea numarul unu. Lukoil este interesata in schimb de piata din aval din SUA sI de afacerile cu gaze naturale lichefiate."



Actiunile Lukoil au crescut dupa aflarea deciziei de vanzare a unei parti din actiuni cu 2,2% la bursa moscovita MICEX.



Pretul de pornire pentru licitatia de la sfarsitul lui septembrie, face ca valoarea bursiera a companiei sa fie de 25,4 mld. dolari, sau 29,86 dolari pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO