Business Internaţional

Rusii prefera salteaua pentru economisire

29.07.2004, 00:00 24

Dupa ce si-au vazut economiile de o viata disparand de mai multe ori de la prabusirea Uniunii Sovietice, mai mult de doua treimi din populatia Rusiei nu are conturi bancare, din cauza nencrederii n banci sau a lipsei banilor pentru a deschide depozite bancare, afirma Moscow Times.
Un studiu recent al Institutului pentru Sondarea Opiniei Publice din Rusia, VTsIOM arata ca 70% din populatia adulta nu a mai lucrat cu vreo banca, nca de la criza financiara din 1998.
"Ii nteleg pe oamenii care, la cel mai mic semnal, formeaza cozi la bancomate sau la ghiseele casieriilor bancare", sustine Alexander Gafin, vicepresedinte al celei mai mari banci private din Rusia, Alfa Bank. "Oamenii au fost speriati de atatea ori, si sunt, pe buna dreptate, ngrijorati pentru banii lor", adauga Gafin.
Lipsa de ncredere n banci este vazuta ca una din problemele majore ale economiei rusesti, crizele financiare fiind, astfel, mai usor de declansat, n timp ce banii sunt mpiedicati sa circule n economie.
Bancile rusesti s-au confruntat cu cea mai mare criza de la incapacitatea de plata a Rusiei din 1998, urmata de devalorizarea rublei, cand clientii s-au grabit sa faca retrageri de la Alfa Bank, influentati de zvonurile din presa conform carora cateva banci importante ar fi n pragul falimentului. In mai si iunie, bancile au ntrerupt operatiunile de creditare interbancara dupa ce Banca Centrala a suspendat licenta de functionare a unei banci de dimensiuni medii, sub acuzatiile de spalare de bani.
Veniturile populatiei cresc si oamenii economisesc mai mult. Cu toate astea, populatia nu se grabeste sa foloseasca formele institutionalizate ale activitatii financiare, e de parere Igor Zadorin, director general al Grupului de Cercetari Tsirkon.
Economiile rusilor au fost afectate de mai mult de zece evenimente n ultimii 15 ani, n diverse feluri, inclusiv o liberalizare a preturilor ordonata de guvern sau o varietate de crize financiare si scheme piramidale.
Liderii comunitatii bancare ar trebui sa acorde atentie deosebita clasei de mijloc, pentru ca este nca foarte precauta", a afirmat Vladimir Petukhov, directorul VTsIOM.
Aproape jumatate din oamenii cu venituri lunare peste 5000 ruble(172$), au declarat ca prefera valuta ca forma de investitie, n timp ce 34% ar investi n imobiliare iar 22% ar deschide un cont la o banca straina. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO