Business Internaţional

Rusii se intorc in Afghanistan. Cu masini de teren

08.04.2004, 00:00 39



Producatorul rus de automobile UAZ a promis sa trimita aproximativ 1000 de autovehicule lunar in Afganistan pe tot parcursul anului 2004. Compania a anuntat in aceasta saptamana ca a incheiat un contract de mai multe milioane de dolari cu Natiunile Unite pentru expedierea a mai multe mii de jeep -uri in Afganistan.



UAZ cu sediul in Ulianovsk a precizat ca a trimis mai mult de 2.000 de masini din modelul sau Hunter in tara bantuita de razboi de la inceputul anului si planifica sa mai vanda "cateva mii" in 2004.



"Acordul nu precizeaza cifre concrete pentru comenzi, dar se asteapta cam 1.000 de autoturisme pe luna", a declarat pentru Moscow Times Andrei Dorofeiev, director de vanzari.



Pana in prezent in 2004, Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite a alocat 3,3 milioane de dolari contractelor cu UAZ. Aceste contracte includ atat modelele Hunter, cat si piesele de schimb necesare, utilizate in cadrul programelor desfasurate de Natiunile Unite in tara ocupata de Statele Unite.



Jeep-urile, al caror pret cu amanuntul in Rusia este de aproximativ 6.500 de dolari, constituie o sursa ieftina de transport, potrivita pentru starea drumurilor din tara.



Natiunile Unite au alocat anul trecut aproape 6 milioane de dolari contractelor cu UAZ, inlocuind astfel Toyota ca furnizor preferat de mijloace de transport in tara din Asia Centrala.



"Realitatea este ca Toyota nu are nici un fel de prezenta in Afganistan, nici un atelier sau service. Cumparatorii trebuie sa intretina singuri vehiculele foarte complicate", a declarat telefonic Neil Donovan, manager la UNDP/IAPSO, de la Copenhaga. "Datorita ocupatiei sovietice in Afganistan, vehiculele UAZ sunt bine cunoscute acolo si mecanicii locali le pot repara cu usurinta, acesta fiind unul din motvele pentru care au fost alese".



Si KamAZ, cel mai mare producator de autocamioane din Rusia, se bucura de protectia organizatiei internationale cu sediul la New York, careia i-a vandut anul trecut vehicule in valoare de 2 milioane de dolari.



In opinia lui Donovan, cele mai multe masini de teren Hunter vor fi folosite de personalul local pentru a tine evidenta alegatorilor. Primele alegeri in Afganistan vor avea loc in luna septembrie.



Angajatii Natiunilor Unite care nu sunt de origine afgana nu vor folosi insa masinile rusesti, preferandu-le in continuare pe cele japoneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO