Business Internaţional

Rusii se plang ca 48 mld. dolari sunt prea putini

17.09.2003, 00:00 11



Cand este vorba de totalul investitiilor straine realizate in Rusia de dupa destramarea Uniunii Sovietice, a declarat primul ministru rus Mihail Kasyanov pentru Moscow Times.



"Nu este mult," a declarat Kasyanov, la inceputul saptamanii, in cadrul intalnirii anuale a Consiliului de Consultanta a Investitiilor Straine. Intalnirea a adunat cei mai puternici investitori straini si membri ai guvernului rus.



Kasyanov a adaugat ca, desi strainii au investit 12,7 miliarde de dolari in Rusia in primele sase luni ale anului (cu 50% mai mult fata de perioada similara a anului trecut), mai sunt multe de facut pentru a transforma Rusia intr-un loc mai atragator pentru investitori.



Kasyanov a militat pentru diversificare si a precizat ca o parte prea mare din fondurile straine, aproximativ jumatate, sunt concentrate in Moscova si in jurul acesteia, dar si in sectorul de resurse naturale. Numai capitala rusa a atras 43% din fondurile straine care au intrat in tara anul trecut, incluzand 60% din totalul investitiilor straine directe, potrivit unor estimari.



Kasyanov considera ca tot mai multe investitii straine sunt necesare pentru a sustine cresterea economica record a tarii. Rusia a inregistrat un ritm de crestere de 6,9% in primele opt luni ale anului. Guvernul de la Moscova va lua noi masuri pentru a atrage in continuare fonduri, imbunatatind regimul vamilor si sistemul drepturilor de proprietate intelectuala.



Cu toate acestea, investitorii continua sa acuze disensiunile politice dinaintea alegerilor. Semnalul de alarma este tras in special de scandalul dintre Kremlin si Iukos, cea mai valoroasa companie rusa in termeni de capitalizare de piata. Unul dintre actionarii majoritari ai marii companii petroliere, Platon Lebedev, este inchis din 2 iulie pentru acuzatii de fraudare a statului in timpul procesului de privatizare a companiei care a avut loc in urma cu un deceniu.



Inaintea arestarii lui Lebedev, Rusia s-a bucurat in primul trimestru de intrari de capital importante, care au depasit nivelul iesirilor. Totusi, aceasta tendinta pare sa se inverseze in acest trimestru, in special din cauza amplificarii temerilor privind rezultatele privatizarii companiei.



Oficialii gigantului petrolier anglo - olandez Shell au afirmat ca investitorii straini au inceput sa-si puna unele semnele de intrebare si din cauza atacurilor guvernamentale referitoare la colaborarea cu Sibir Energy, intr-o afacere care valoreaza 1,16 miliarde de euro, pentru exploatarea unui camp petrolier din Siberia.



Kasyanov a adaugat ca guvernul va incearca sa imbunatateasca mediul investitional prin eliminarea impozitul de 5% din vanzari si prin reducerea taxei pe valoare adaugata cu 10%, de la 1 ianuarie 2004.



Alt subiect fiebinte a fost ceea ce primul ministru rus numea "obstacolele adminstrative aflate in calea investitiilor." Birocratia si potentialul de a o exploata sunt aspectele care se ascund in spatele retinerii multor straini de a face afaceri in Rusia, conform unui analist din cadrul Ernst & Young, o firma de consultanta prezenta in cadrul consiliului.



Cand vine vorba de reforma, "elementele cheie sunt transparenta si simtul raspunderii," a afirmat James Turley, presedintele companiei de consultanta mentionata mai sus.



Totusi, in timp ce guvernul isi indreapta atentia asupra reformelor bancare si a celor privind impozitele, tocmai reformele din interiorul guvernului sunt cele care cer o atentie deosebita. "Cand ai de-a face cu o birocratie de marimea celei din Rusia, esti condamnat sa ai probleme," mentionaza Hans Jochum Horn, managing partner al Ernst & Young.



Cifrele oficiale privind investitiile straine directe nu sunt inca disponibile, dar analistii estimeaza ca acestea au scazut fata de 2,42 de miliarde de dolari in 2002.



"Pentru ca Rusia sa poata fi considerata serioasa, orice suma sub 20 de miliarde de dolari este departe de a fi satisfacatoare," spune Horn. "Daca se rezolva problemele administrative, investitiile straine directe vor creste de 3 - 4 ori. Dar, daca intreg climatul se schimba in bine, atunci putem vorbi de o crestere de 5 - 10 ori," conchide Horn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO