Business Internaţional

Saga Marks&Spencer a ajuns la final

16.07.2004, 00:00 13



Una din cele mai aprige batalii din City-ul londonez s-a incheiat la mijloacul saptamanii, cand miliardarul Philip Green a renuntat la oferta sa de 9,1 miliarde lire sterline (16,9 miliarde dolari) pentru lantul de magazine Marks&Spencer (M&S), informeaza Financial Times.



M&S a anuntat ca termenul limita pentru a recomanda actionarilor oferta lui Green a expirat in seara de miercuri. MIliardarul s-a retras la numai cateva ore dupa ce afirmase ca un sfert din actionarii M&S sprijina oferta sa, de 400 pence per actiune.



Green a declarat ca in urma discutiei cu presedintele interimar al companiei, Paul Myners, a devenit "clar ca lumina zilei" ca retailerul nu va accepta o preluare, oricat de larg ar fi fost sprijinul actionarilor. "In ceea ce ma priveste, nu vreau sa cheltuiesc 12,5 miliarde lire sterline si apoi sa am un atac de cord", a spus el. "In momentul in care esti dispus sa dai 12,5 miliarde lire, te astepti ca oamenii sa coopereze cu tine. Eu ma duc vineri la mare", a incheiat el.



La adresa lui Myners, Green a afirmat: "Este o purtare lipsita de consideratie. Am fost tratati rusinos".



Miliardarul a calificat drept nejustificata afirmatia oficialilor M&S, ca propunerea lui subevalua compania. "Nu-mi prea dau seama de ce oamenii vor sa cumpere actiuni. Nu l-am auzit pe Myners spunand cat de subevaluata era compania lui inainte. Dupa el, sunt oameni care in sase saptamani au adaugat afacerii unul, doua sau trei miliarde. Am fost tratati pur si simplu cu dispret", a concluzionat el.



La intalnirea anuala de miercuri a actionarilor M&S, conducerea lantului britanic de magazine a lasat sa se inteleaga ca nu va prezenta registrele contabile miliardarului. Myner le-a explicat celor peste 3.000 de actionari prezenti la Londra ca potrivit reglementarilor, vehiculul de achizitie al lui Green, Revival, "nu poate creste pretul dupa efectuarea investigatiilor contabile asupra companiei. Nu poate decat sa-l reduca".



Inainte de adunarea generala, cel mai mare actionar al M&S, fondul de investitii Brandes Investment Partners, care detine 11,7 procente din capitalul social, a confirmat sprijinul pentru oferta inaintata de Green. Investitorul cu sediul la San-Diego a declarat: "Brandes considera ca este in interesul clientilor sai sa aiba ocazia de a lua in considerare o oferta formala de 400 pence/actiune din partea Revival. Brandes si-a comunicat pozitia conducerii M&S si si-a reafirmat sprijinul pentru efectuarea analizei contabile de catre ofertant".



Revival sustinea, inainte de adunarea generala a actionarilor M&S, ca investitori care detin 12,1% din capitalul companiei si detinatorii unor contracte cu instrumente derivate care au legatura cu inca 9% din actiuni, erau de acord cu prezentarea registrelor contabile. Dupa confirmarea sprijinului din partea Brandes si Schroders, Green avea aprobarea pentru 34%.



M&S a negat aceste cifre.



Actiunile grupului au scazut ieri cu pana la 9% la Londra, dupa ce directorul executiv Stuart Rose a castigat inversunata batalie de sapte saptamani pentru cel mai mare retailer din industria imbracamintei din Marea Britanie. M&S a inregistrat vanzari in scadere pe ultimele trei trimestre.



"Rose trebuie sa le dovedeasca acum actionarilor ca au avut dreptate sa-l aleaga", a declarat Martin Cholwill, de la Axa Investment Managers, care detine actiuni M&S. "Ei vor urmari indeaproape daca isi respecta promisiunile si daca nu, Green ii va sufla in ceafa".



Consiliul de administratie al M&S s-a aratat multumit ca perioada de incertitudine a luat sfirsit, indicand ca are deplina incredere in noua echipa de la conducere, condusa de expertul in retail Stuart Rose, care a inceput, ieri, o campanie intensiva de linistire a investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO