Business Internaţional

Sarkozy către fostul şef al SocGen, în toiul crizei din 2008: Vinde banca şi pleacă

Sarkozy către fostul şef al SocGen, în toiul crizei din 2008: Vinde banca şi pleacă

Autor: Andreea Neferu

07.10.2010, 23:48 14

Preşedintele francez Nicolas Sarko­zy a fost extrem de deranjatde faptul că banca nu l-a informat de urgenţă în ianuarie 2008 cuprivire la pierderile înregistrate de fostul trader, potrivitcărţii "The Week that Jérôme Kerviel Nearly Brought Down the GlobalFi­nancial System" (Săp­tă­mâna în care Jérôme Ker­viel aproape apus la pământ sistemul financiar mondial), al cărei autor esteHugues le Bret, fost director de comunicare în cadrul SocGen.

Daniel Bouton, fostul director executiv al lui SocGen, i-a spuspreşedintelui francez despre situaţia în care se afla banca lacinci zile după ce a descoperit pariurile financiare fără acoperirerealizate de Kerviel şi abia după ce adusese la cunoştinţă ceea cese petrecuse agenţiei franceze de supraveghere a pieţelor decapital şi băncii centrale.
Sarkozy a fost vizibil lezat de acest gest, pe care "l-a luat cafiind personal", povesteşte Bret. Astfel, a lansat o serie deatacuri la adresa băncii şi a lui Bouton. "Pentru Elysée acesta afost păcatul originar", notează Le Bret în cartea sa.
Un alt executiv din cadrul SocGen i-ar fi mărturisit acestuia căpreşedintele l-ar fi presat pe Bouton să "organizeze «mariajul» cuBNP Paribas şi să demisioneze".
Fostul director al băncii franceze ar fi opus rezistenţă cu nouăani mai devreme unei alte încer­cări de preluare din partea BNPParibas. La doar două săptămâni după ce au ieşit la supra­faţăfaptele lui Kerviel, BNP a anunţat că ar vrea să înainteze o nouăofertă de achiziţie a SocGen, care în cele din urmă nu s-amaterializat.
Apariţia cărţii lui Le Bret coincide cu condamnarea lui Kerviel lacinci ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentruprovocarea unor pierderi de aproape 5 mld. euro pentru SocGen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO