Business Internaţional

Sarkozy se ia de noii membri ai UE care au un impozit mic pe profit

08.09.2004, 00:00 13

Tarile suficient de bogate pentru a-si permite un nivel scazut al impozitului pe profit nu ar trebui sa primeasca fonduri regionale din partea UE, a declarat duminica ministrul de finante francez, Nicolas Sarkozy, citat de EU Observer.
Afirmatiile sale sporesc inca o data presiunea exercitata de mai marii Europei asupra statelor care au aderat la Uniunea Europeana la 1 mai 2004.
Potrivit ministrului francez, "nu putem permite ca, in Europa, unele state sa spuna ca sunt destul de bogate ca sa reduca impozitele-pana la zero in unele cazuri -si in acelasi timp sa ceara tarilor din vechea Europa sa plateasca fonduri structurale pe care le-am putea folosi pentru regiunile noastre".
"Voi propune ca noile state membre UE, ale caror cote de impozitare sunt sub media UE, sa nu mai poata fi alese ca destinatare ale fondurilor structurale", a adaugat Sarkozy.



Gandire putin confuza
Comisia Europeana a reactionat luni la proiectul lui Sarkozy.
Un purtator de cuvant al comisarului european responsabil cu piata interna, Frits Bolkestein, a afirmat ca "aceasta idee potrivit careia trebuie sa fii bogat pentru a-ti permite un nivel redus al impozitului pe profit este o dovada de gandire putin confuza".
"In mod normal un stat cere un impozit redus pe profit tocmai pentru ca este mai sarac in comparatie cu vecinii sai si de aceea are nevoie sa atraga investitii pentru a-si spori gradul de bunastare pe termen mediu", a mai spus Bolkestein.



Sare pe rana
Comentariile lui Sarkozy vor declansa din nou dezbaterea referitoare la cotele de impozit pe profit in Europa, in special in noile state membre, care ofera companiilor impozite pe profit reduse, in incercarea de a atrage investitorii.
Franta si Germania, din contra, au un nivel ridicat al impozitului pe profit, de 35-40%, si se tem ca firmele si-ar putea relocaliza investitiile in statele UE cu un sistem mai relaxat de taxare a corporatiilor.
Estonia are o rata de impozitare a profitului reinvestit de zero la suta, iar Letonia, Lituania si Cipru aplica firmelor o cota de 15%. In Polonia impozitul pe profit este de 19%.
Dintre celelalte state care au aderat la UE in primavara acestui an, Ungaria are un impozit pe profit de 16%, Slovacia, de 19% si Slovenia, de 25%. Cele mai ridicate cote sunt promovate de Cehia- 28%- si respectiv Malta-35%.
Tarile din "vechea Europa" fac presiuni pentru adoptarea unui impozit pe profit uniformizat pentru intreaga Uniune Europeana.
Cancelarul Germaniei, Gerhard Schroeder, a declarat in luna aprilie ca noile state din componenta UE nu vor putea "sa-si distruga pe de o parte veniturile bugetare prin niveluri reduse de impozitare si pe de alta parte sa-si construiasca infrastructura pe baza ajutoarelor financiare primite din partea Uniunii Europene".
Multe state membre insa se opun unei astfel de masuri, in special Marea Britanie si Irlanda, si orice modificare a reglementarilor de ordin fiscal trebuie facuta prin vot unanim.



Cu cartile pe masa
Problema ar putea fi repusa in discutie la intalnirea ministrilor de finante, care incepe vineri, 10 septembrie, in Olanda.
Diplomatii francezi au declarat ca problema nu apare pe agenda de lucru, dar ca ar putea aparea in cadrul discutiilor generale despre prespectivele financiare, mai precis despre bugetul Uniunii Europene intre anii 2007-2013.
Avand in vedere ca intalnirea nu are un caracter formal, ministrii pot aduce in discutie orice subiect considera necesar.
Comisia Europeana este in favoarea unei armonizari a sistemului de impozitare, mai precis a modului in care se calculeaza impozitul pe profit. Conducerea UE considera insa ca procentele de impozitare ar trebui lasate la latitudinea guvernelor individuale.
"Aceasta este o decizie suverana pentru fiecare stat membru al Uniunii", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.
Cu toate aceste precautii, criticii, in special cei britanici, considera ca armonizarea modului de calcul al impozitului este primul pas inspre armonizarea cotelor in sine.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO