Business Internaţional

Sase oferte pentru cel mai mare combinat siderurgic din Ucraina

11.06.2004, 00:00 81



Trei firme ucrainiene, doua rusesti si un consortiu occidental au despus oferte pentru preluarea pachetului majoritar al celui mai mare combinat siderurgic ucrainian, Krivorizstal, a anuntat Fondul Proprietatii de Stat.



Un reprezentant oficial a nominalizat companiile Severstal si Evrazholding, din Rusia, un grup compus din United States Steel Corporation si grupul anglo-olandez LNM, si trei firme ucrainiene, una dintre ele avand legaturi cu presedintele Leonid Kucima.



"Suntem in faza de studiere a ofertelor", a confirmat reprezentantul. Fondul va anunta castigatorul pachetului de 93,02% din actiuni la data de 14 iunie.



Vanzarea, cea mai importanta privatizare din Ucraina de la proclamarea independentei de stat, in 1991, a provocat multe controverse. Deputatii de stanga din opozitie au protestat impotriva vanzarii, acuzand autoritatile ca incearca sa vanda uzina oligarhilor - oameni de afaceri puternici cu legaturi politice. O serie de investitori straini s-au plans de conditii discriminatorii, inclusiv cea care stipula ca firma castigatoare sa fi folosit carbune ucrainian in ultimii trei ani. Cel mai pare producator de otel, Arcelor, a renuntat la licitatie, motivand lipsa timpului necesar pentru alcatuirea unei oferte competitive. Compania a anuntat insa ca ramane interesata de piata ucrainiana a otelului.



Kucima a sustinut privatizarea companiei, care realizeaza aproape 20% din productia ucrainiana de otel.



"Sunt opinii pro si contra. Dar sunt convins ca sunt mai mult pro. Astazi pretul otelului pe pietele mondiale este foarte ridicat", a motivat Kucima la o conferinta de presa.



Pachetul majoritar a fost oferit la un pret de inceput de 3,806 miliarde de hrivne (714,3 milioane de dolari). Compania rusa Severstal a afirmat ca poate plati pana la 1,2 miliarde de dolari pentru Krivorizstal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO