Business Internaţional

Scădere dramatică a preţului aurului: metalul galben a pierdut 9,3% din valoare în doar două zile

Scădere dramatică a preţului aurului: metalul galben a pierdut 9,3% din valoare în doar două zile

Autor: Adrian Ionut Cojocar

25.09.2011, 16:57 734

Preţul aurului a scăzut drastic la finele acestei săptămâni, în numai două zile cotaţia contractelor futures cu activ suport pe aur şi livrare în luna decembrie prăbuşindu-se cu 9,3% la bursa din New York, cea mai amplă scădere a preţului metalului galben din 1983, potrivit Bloomberg.

Preţul argintului a avut parte de o scădere şi mai abruptă, numai vineri contractele futures pe argint cu livrare în decembrie coborând cu 15,2%, la 31,02 dolari pe uncie, după ce pierduse în ziua precedentă circa 10% din valoare. Plantina şi cuprul au consemnat de asemenea scăderi ample în ultimele două şedinţe de tranzacţionare de săptămâna trecută de la bursa din New York.

Vineri, o uncie de aur se tranzacţiona la 1639,8 dolari, faţă de 1808,1 dolari/uncia, nivelul de închidere de miercuri. Aurul a pierdut circa 15% din valoare de la maximele atinse la începutul acestei luni, când o uncie de aur valora 1923,7 dolari.

Unii experţi internaţionali sunt de părere că scăderea severă înregistrată de preţul aurului şi argintului a avut la bază intrarea unor investitori în apel în marjă pe fondul scăderilor puternice înregistrate de burse şi care au fost astfel nevoiţi să-şi lichideze poziţiile pe metalul preţios.

Alţi analişti sunt de părere că presiunile deflaţioniste afectează cotaţia aurului şi că în actualul context mulţi investitori nu mai au încredere nici în aur ca refugiu investiţional şi preferă să-şi ţină banii cash.

Preţul aurului a crescut aproape necontenit în ultimii ani şi a adus randamente anuale de două cifre, alimentând temerile investitorilor privind formarea unui bubble (creştere exagerată a preţului unui activ n.red.), care s-ar putea sparge şi cauza o prăbuşire a preţului la aur.

De la începutul anului 2009, cotaţia aurului a urcat cu circa 130% până la maximele atinse în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO